Izbori u novembru rešavaće mnoge stvari

Kako prenosi portal Politika, američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je u svom govoru na godišnjem bezbednosnom forumu u Aspenu, da pod novom administracijom SAD mogu da odbiju da pomognu Ukrajini.

Svaki šef Bele kuće ima mogućnost da vodi sopstveni politički kurs. Naravno, svaka administracija ima mogućnost da odredi politiku. Ne možemo garantovati kako će biti u budućnosti.

On je takođe podsetio da su SAD potpisale i bezbednosni sporazum sa Ukrajinom, ali da Bela kuća može da odbije obaveze deklarisane u njemu.

A taj koji bi mogao “da zasedne na vrhu američke politike, bivši američki lider Donald Tramp  je više puta kritikovao Vašington zbog podrške Kijevu, napominjući da američki budžet treba da se troši na Amerikance, a ne da šalje novac Ukrajincima. 

I kandidat za potpredsednika SAD u timu Donalda Trampa, Džejms Dejvid Vens je prihvatajući nominaciju rekao da će Vašington, ako republikanci pobede na predstojećim izborima, odbiti da učestvuje u vojnim sukobima širom sveta osim ako to nije neophodno. Eksperti u ovim rečima vide očigledan nagoveštaj stava SAD o Ukrajini. Generalno, Vensovo imenovanje je već izazvalo primetnu napetost u Kijevu.

Autor: Politika.rs