Eskalacija poremećaja nastavljena je nekoliko sati nakon što je tehnološka kompanija rekla da postepeno rešava problem koji utiče na pristup aplikacijama i uslugama

Široko rasprostranjeni Microsoft prekid u radu omeo je u petak letove, rad banaka, medija i kompanija širom sveta.

Eskalacija poremećaja nastavljena je nekoliko sati nakon što je tehnološka kompanija rekla da postepeno rešava problem koji utiče na pristup aplikacijama i uslugama Microsoft 365.

Vebsajt DownDectector, koja prati prekide interneta koje su prijavili korisnici, zabeležila je sve veće prekide u uslugama Visa, ADT Security i Amazona, kao i avio-kompanija uključujući American Airlines i Delta Airlines.

Novinske kuće u Australiji izvestile su da je rad avio-kompanija, telekomunikacionih provajdera, banaka i medijskih emitera bio u prekidu jer su izgubili pristup kompjuterskim sistemima. Neke novozelandske banke su saopštile da su takođe van mreže.

Microsoft 365 je objavio na Eksu da kompanija "radi na preusmeravanju pogođenog saobraćaja na alternativne sisteme kako bi ublažila uticaj na efikasniji način“ i da "uočava pozitivan trend u dostupnosti usluga".

Kompanija nije odgovorila na zahtev za komentar. Nije dalje objašnjen uzrok nestanka.

U međuvremenu, rastao je broj velikih poremećaja koje su prijavljivale avio-kompanije i aerodromi.

U SAD, FAA je saopštila da su avio-kompanije Junajted erlajns, American erlajns, Delta i United, American, Delta i Alidžent er prizemljile svoje avione.

Rad avio-kompanija, železnice i televizijskih kuća u Ujedinjenom Kraljevstvu takođe je poremećen problemima s kompjuterima. Među pogođenim su i niskobudžetska avio-kompanija Rajaner, operatori vozova TransPenajn ekspres i Govia Temslink relvej, kao i emiter Ski njuz.

Široko rasprostranjeni problemi prijavljeni su na australijskim aerodromima, na kojima redovi rastu, dok su neki putnici ostali zaglavljeni jer su usluge onlajn čekiranja onemogućene. Putnici u Melburnu stajali su u redu više od sat vremena kakobi se čekirali.

Amsterdamski aerodrom Šiphol saopštio je na svojoj veb stranici da je prekid imao "veliki uticaj na letove" u oba smera, do i od tog prometnog evropskog čvorišta. Prekid se događa na dan koji je jedan od najprometnijih u godini, na početku letnjeg odmora za mnoge ljude.

U Nemačkoj, berlinski aerodrom saopštio je u petak ujutro da će "zbog tehničke greške doći do kašnjenja u čekiranju". Rečeno je da su letovi obustavljeni do 10 sati (08:00 GMT), bez navođenja detalja, prenela je nemačka novinska agencija DPA.

Na rimskom aerodromu Leonardo da Vinči, neki letovi za SAD su imali kašnjenja, dok su drugi ostali nepromenjeni.

Prekidi rada u Australiji prijavljeni na sajtovima uključuju banke NAB, Komonvelt i Bendigo, avio-kompanija Virdžin Australia i Kantas, kao i interneta i telefonskih profajdera kao što je Telstra.

Novinske kuće u Australiji — uključujući ABC i Ski njuz — nisu bile u mogućnosti da emituju na svojim TV i radio kanalima i prijavile su iznenadna isključenja računara koji rade sa Vindouzom. Neke TV kuće vesti emituju uživo onlajn iz mračnih kancelarija, ispred kompjutera na kojima se vidi "plavi ekran smrti" (kolokvijalno ime za sistemske poruke sa uputstvima koje se na plavoj pozadini pojavljuju na ekranima nakon pada Vindovsovog sistema), prenosi Glas Amerike.

Kupci nisu mogli da plate u nekim supermarketima i prodavnicama zbog prekida naplatnog sistema.

Novozelandske banke ASB i Kivibank saopštile su da su im usluge smanjene.

Autor: Glas Amerike