Na tajnom glasanju dobila preko 361 glas

Ursula fon der Lajen, nemačka političarka desnog centra, ponovo je izabrana za predsednicu Evropske komisije.

U Evropskom parlamentu (EP) oko 13:10 počelo je glasanje o izboru aktuelne predsednice Evropske komisije Fon der Lajen za drugi petogodišnji mandat na toj funkciji. Oko 13:30 je završeno.

Glasanje je bilo tajno, a da bi bila izabrana, Fon der Lajen je morala da dobije podršku apsolutne većine članova parlamenta, odnosno najmanje 361 od 720 poslanika.

Fon der Lajen se prethodno danas obratila u EP i izložila svoju viziju i planove za narednih pet godina, ukoliko bude izabrana, nakon čega je održana debata sa poslanicima EP.

Fon der Lajen je predsedavala Komisijom kroz dve velike krize, pandemiju kovida i invaziju Rusije na Ukrajinu u punom obimu. Stekla je poštovanje među šefovima država i vlada zbog svoje čvrste podrške Kijevu i sposobnosti da neguje bliske odnose sa evropskim saveznicima, prenosi Blic.

Njena potvrda za još jedan mandat na mestu šefice Komisije oduševiće mnoge prestonice EU, koje traže kontinuitet u Briselu usred političke neizvesnosti u nekim državama članicama, tekućeg rata u Ukrajini i zabrinutosti zbog mogućeg uticaja predstojećih izbora u SAD.

Ali, fon der Lajen je takođe bila izložena kritikama delova političkog spektra, piše "Gardijan".

Neki političari su tvrdili da je njena posvećenost zelenom dogovoru bloka i odbrani standarda vladavine prava bila nedosledna i da njeni odnosi sa trećim zemljama u vezi sa migracionom politikom nisu obezbedili dovoljne mere zaštite ljudskih prava. Drugi, posebno na krajnjoj desnici, vide Fon der Lajen kao previše centristu, kritikujući je zbog zelenog dogovora i drugih ključnih politika.

U Briselu, fon der Lajen – majka sedmoro dece koja je po profesiji lekar – poznata je kao vredna radnica, ali se suočila sa kritikama jer se oslanjala na mali krug savetnika od poverenja. Ona se takođe suočila sa pritužbama u vezi sa pitanjima transparentnosti, sa presudom opšteg suda EU ove nedelje da je Komisija nezakonito sakrila detalje ugovora o nabavci vakcine protiv Covid-a.

Autor: blic.rs