Njena nacionalnost je nepoznata

Neimenovana plavokosa turistkinja razljutila je stanovnike Firence u Italiji nakon što se popela na Bahusovu statuu i fotografisala se u "eksplicitnim pozama".

Njena nacionalnost je nepoznata, a viđena je u ulici Bogro San Jocopo, gde se nalazi umetničko delo flamanskog vajara Đambolonje.

Žena je bila obučena u teksas šorts i crnu majicu, a simulirala je seks sa statuom dok je pozirala prijatelju koji ju je fotografisao svojim telefonom. Nakon što su se fotografije pojavile na društvenim mrežama, vlasti su zatražile stroge mere protiv turista koji ne pokazuju poštovanje prema gradu.

- Firenca je grad koji ne tera da ga posetioci poštuju. Ove kontinuirane manifestacije bezobrazluka i opscenosti se dešavaju zato što se svako oseća da ima pravo da nekažnjeno radi šta hoće - rekla je Patricija Asproni iz Konfkulture, organizacije za kulturnu baštinu.

Šefica policije Antonela Ranaldi ističe da su svi turisti dobrodošli, ali da moraju da poštuju spomenike, bilo da su originali ili replike.

- Sumnjam da ova mlada dama zna razliku - rekla je.

Pojedini stanovnici italijanskog grada traže da se turista osudi na zatvorsku kaznu zbog kontroverznih fotografija.

Inače, statua sa kojom je žena prikazana je replika originalnog bronzanog Bahusa, koji je stvorio Đambolonja 1560-ih i čuva se u muzeju Barđelo. Zamenjena je replikom 2006. godine i stoji na vrhu originalne drevne mermerne fontane zvane "del Centauro".

Autor: redportal.rs