Naoružani zaustavili 3 autobusa 😡

Najmanje 100 ljudi, uključujući studente, kidnapovano je prošle nedelje zarad otkupnine u regionima Etiopije u kojima se od završetka građanskog rata u Tigreju vode sporadične borbe, rekao je danas američki ambasador u Adis Abebi Ervin Masinga, prenosi Telegraf.rs.

- Nedavne i česte otmice u regionima Oromije i Amhare pokazuju kako produženi sukobi ohrabruju kriminalce i oslabljuju vladavinu zakona - napisao je Masinga na platformi X.

U sredu su nepoznati naoružani napadači zaustavili 3 autobusa oko 120 km severno od glavnog grada Adis Abebe, u regionu Oromija, rekao je student Univerziteta Debark, koji je kasnije pobegao i sakrio se u šumi, prenosi Rojters.😵

Predsednik Univerziteta Debark je potvrdio da se incident dogodio, ali nije izneo detalje.

Napadači su govorili jezik oromo i imali su istu frizuru kao borci pobunjeničke grupe Oslobodilačke vojske Oromo (OLA), koju UN optužuju za ubistva, uništavanje imovine, silovanja i otmice, tvrdi student.

- Otmičari sada traže od porodica da plate do milion bira (17.500 dolara) za oslobađanje zarobljenika - rekao je on za Rojters.

Iako se nakon mirovnog sporazuma, potpisanog u novembru 2022, situacija u Tigreju poboljšala, vlada premijera Abija Ahmeda i dalje pokušava da stabilizuje druge oblasti.

Prošle godine je više od 1.300 ljudi ubijeno širom zemlje, a najveći broj ubistava dogodio se u regionima Amhare i Oromije, prema podacima UN.

Autor: Tanjug / Telegraf.rs