Кao i kod bilo koje pucačine, igrač ima mogućnost da Alik pomera preko nivoa. To se može učiniti pomoću podršku VR room scale ako igrač ima dovoljno prostora, fizički se krećući da pomera Alik okolo u igri.

Igra se odvija pre povratka Gordona Fremena u Half-Life 2. Igrači kontrolišu Fremenovu saveznicu Alik Vanc dok se ona i njen otac Eli Vanc bore sa Combine vanzemaljskim carstvom koje je osvojilo Zemlju.

Half-Life: Alyx se odvija pet godina pre događaja Half-Life 2. Nakon što Combine zarobi Alik i njenog oca dr. Eli Vancea, kolega pripadnik Otpora Rasel spašava Alik i upozorava je da će Eli biti prebačena na Nova Prospekt radi ispitivanja. Alik upućuje u Quarantine Zone, područje izvan Grada 17 zagađenog vanzemaljskim životom, da presretne voz koji je prevozio Elija. Usput upoznaje ekscentričnog Vortigaunta koji aludira na Eli Vancea, koji će u budućnosti pretrpeti smrt.

Foto: Valve

Alik iskače iz šina voz nakon što se probila kroz Quarantine Zone, a Vortigaunt spašava Elija od pada sa olupine. Eli upozorava Alik da je saznao da Combine čuva superoružje koje se nalazi u masivnom Trezoru u Quarantine Zone dok je bio u pritvoru. Naređuje Aliki da pronađe Trezor i ukrade njegov sadržaj pre nego što ga Combine prebaci na sigurnije mesto. Tu kreće avantura i borba sa Ksen vanzemaljcima i vojnicima Comninea

Igrači koriste VR da bi kako bi pokupili zalihe, koristili interfejse, bacali predmete i učestvovali u borbi. Poput gravitacionog pištolja iz Half-Life 2, gravitacione rukavice omogućavaju igračima da manipulišu gravitacijom. Tu su tradicionalni elementi Half-Lifea, poput istraživanja, slagalica, borbe i priče. Svako oružje se može koristiti jednom rukom, jer je Valve želeo da igrači imaju slobodnu ruku u svakom trenutku mogli da imaju interakciju sa svetom igre.

Кao i kod bilo koje pucačine, igrač ima mogućnost da Alik pomera preko nivoa. To se može učiniti pomoću podršku VR room scale ako igrač ima dovoljno prostora, fizički se krećući da pomera Alik okolo u igri. Alternativno, igrač može da odluči da koristi analogne palice na VR kontrolerima za pomeranje Alik.

Half-Life Alyx je dobila izuzetno pozitivne ocene, a već prvog dana nakon puštanja u prodaju imala je 43.000 igrača, ali je bilo i onih koji su bili razočarani činjenicom da je igra samo VR.

Autor: redportal.rs