Za sve koji uživaju u tome da pune gaće od straha, da grade i istražuju po moru. Sve u isto vreme! ^^

Kada je “izronio” prvi deo Subnautike, potpuno iz slepog ugla i neočekivan, ljudi su ostali bez teksta. Igra je plenila originalnošću, pričom i atmosferom - tri stavke koje u današnje vreme online brzopoteznih igara ODAVNO nemamo. Dizajn, zvuk, i stil sve zajedno je tako dobro funkcionisalo da nam dočara kakav je osećaj biti izgubljen na vanzemaljskoj vodenoj planeti 4546B.

Sada, 6 godina kasnije i godinu ipo dana u earlyacces-u, počinje polako da nam se formira slika o nastavku – Subnautica: Below Zero.

Kao i u prvom delu igre vraćamo se na planetu 4546B ali ovoga puta idemo u arktičke predele, u tzv “Sector Zero”. Developeri su od aprila ove godine odlučili da kompletno promene stil priče od ranije verzije, tako da sada umesto početka na površini planete nalazite se u svemiru. Vaša mala kapsula hrli ka površini okružena kišom meteora. Jedan od meteora pogađa kapsulu i vi ste primorani na sletanje. Vaših kolega nigde nema, ali brodski kompjuter vas informiše da je Sem mrtva a da je Robin već sletela i da je u potrazi. Odatle počinje da se razvija priča o sabotaži, laganju, korporacijama i mnogim drugim stvarima koje je najbolje ostaviti “over the horizon” ;). 

Kao i u prethodnom delu igre, glavni akcenat je na istraživanju ogromnih regiona, sakupljanju resursa i interakciji sa divljinom i različitim biomima. Većina glavnih šematika za izradu je idalje ostala ista i lako ćete ih prepoznati (Multipurpose room, Propulsion Canon, Prawn suit itd.). Postoje naravno i nove komponente koje možete postaviti u vašu bazu, ali ono što najviše odudara od prvog dela jesu terenska vozila (pošto sada imamo mnogo više zemlje za istraživanje), npr. : pingvin dron, hoverbike i Thumper.

Foto: https://www.vrandfun.com/subnautica-zero-might-making-way-vr/

Što se tiče „divljine“ postoji dosta novosti ali i dosta poznatih stvari. Boomerangs, bladderfish, sky rays i nekoliko Emperor Levijatana. Iskusniji igrači biće srećni da nema više Riper i Ghost Levijatana koji uništavaju sve na površini, tako da možete mirno da gradite. ALI, to znači da sada postoji nekoliko vrsta novih Levijatana zbog kojih vam neće biti baš najlakše da se brčkate gde hoćete i kako hoćete. Chelicerate je sličan Riperu po temperamentu i čeljustima i goniće vas čim se približete više nego što treba. Pored njega tu je i novi Shadow Levijatan koji se šteka u najdubljim delovima okeana (ima i jedan sa 4 noge, 150m dugačak ali je kao "smrznut" u ledu...bar se nadam da je to samo fora :D).

Al dobro, mislim ti se ja, kad sam na kopnu tad sam siguran. Malo sutra. Odma će vas sačekati dva kopnena predatora, jedan je samo „pasivno agresivan“ (Snow Stalker) a drugi je apsolutno LUD i bežite ODMAH – The ICE WORM ili ti. leviatan na kopnu. Ledeni crv je ekstremno agresivan, kreće se kroz tlo i napada sve što ima puls. Zanimljivo je da je to jedina „živuljka“ u igri koja ima više različitih kill animacija, što samo dodaje na osećaju čistog terora kada je susretnete (HINT: ovde pomaže thumper. Tako da se što pre bačite na njega ako mislite da će vam trebati). Slično sa originalnom Subnautikom i Below Zero takođe obiluje varijetetom napuštenih baza, vanzemaljskih i ljudskih, gde ćete naži sve najluđe džidžabidžice i planove za opremanje vaše "kuće".

PRESUDA:

-

- Pomalo slabija atmosfera u odnosu na prvi deo, više nema tog osećaja čistog terora i uzbuđenja koji prožima celu igru. Idalje je tu ali nije kao u prvom delu.

- Levijatani su u određenim trenucima bledi i razočaravajući. Izgledom su dosta slični a zvuk je pomalo izmenjen. Jedini koji je idalje gospodar straha je Ice Worm. Idejnom tvorcu  dati povišicu i staviti ga na posmatranje, nema šanse da je normalan.

- Dosta akvatičkih živuljki su pomalo kopi/pejst starih i malo su lenjo urađeni. Nekada nećete primećivati to, a negde ćete misliti da ste u prvom delu.

- Idalje ima dosta bagova (early access) ali developeri su ažurni i dosta brzo peglaju sve.

+

- Sadržaj. Gomile i gomile sadržaja. Ne postoji način da svugde zavirite i da sve otkrijete tokom prvog prelaska. Moraćete više puta. Izvova i iznova i iznova <3

- Dizajn. Neki od novih bioma su apsolutno vrhunski zamišljeni i realizovani. Jednostavno ostaviće vas bez daha.

- Grafički, igra i na starijim mašinama izgleda odlično. Zađite dublje i promena svetla, okruženja, biologije i najrazličitije živuljke će vas impresionirati.

- Atmosfera (u određenim delovima). Vući će vas sve od apsolutnog straha i paralize, do čuđenja u lepoti prirode koja vas okružuje. Iako ima mana i još ima dosta do završetka igre, potencijal je ogroman. Jednostavno ne možete a da vas ne povuče „ambis koji gleda u vas“. <3

IZVOR: YT / Subnautica Below Zero - All official trailer

Autor: redportal.rs

#Subnautica

#Subnautica: Below Zero

#Video igre

#early access

#horror

#more

#podvodno istraživanje

#scifi

#survival