Tri dugometražna igrana ostvarenja i 12 kratkih filmova po izboru selektora Viktora Paza Morandeire 🎞️

U okviru 31. Festivala evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u tradicionalnom fokus programu biće predstavljena španska regija Galicija. U ovoj selekciji biće prikazana tri dugometražna igrana ostvarenja i 12 kratkih filmova, po izboru selektora Viktora Paza Morandeire, filmskog kritičara i programskog selektora iz Španije.

U programu dugometražnih igranih filmova, publika će moći da pogleda filmove Ražene gljivice rediteljke Hajone Kamborde, u kome glavna junakinja Marija mora da se krije od vlasti inapusti zemlju, nakon što u frankističkoj Španiji 1971. pomogne mladoj ženi u nevolji; Obod Alberta Gracije, gde radnja počinje Damianovim učešćem u televizijskom šou programu gde pobeđuje lojajnost; i Matria koji je režirao Alvaro Gago, koji prati život junakinje Ramone umalom galicijskom ribarskom selu, ispunjen svakodnevnom borbom i žrtvovanjima.

Selektor Viktor Paz Morandeira je o selekciji dugometražnih igranih filmova rekao:

Mnogi filmski stvaraoci su se u poslednjih nekoliko godina opredelili za rad u inostranstvu i njihovi filmovi su izvrsni, iako smo za ovaj program odlučili da se usredsredimo na Galiciju. Drugim rečima, priče predstavljene ovde dešavaju se na našem tlu i većinom su ispričane na našem jeziku.

O kratkometražnoj selekciji, on je dodao:

Tri skorašnja dugometražna filma koegzistiraju savelikim izborom kratkih filmova iz poslednje 3-4 godine. Dok su prvi fikcija, drugi istražujuanimaciju, dokumentarni film ili eksperimentalni film, oblasti u kojima Galicija ima zanimljiv nizfilmskih stvaralaca. Među kratkim filmovima u ovoj selekciji mogu se pronaći nove nade kao štosu Anšoz Fazans, Anita Piko, Marta Valverde, Mario Fernandes Filoj i Diego R. Abale.

Foto: Kadar iz filma

Uz filmski program, galicijska rediteljka Karla Andrade će na Palićkom festivalu održati radionicu Arthouse celluloid cinematography posvećenu snimanju i montaži filmova snimljenih 8mmkamerama, popularnim „super osmicama“.

Galicija je regija na severozapadu Španije, neposredno iznad Portugala, zemlje sa kojom deli istorijske i jezičke veze. Njena kinematografija, bez velikih resursa i sa nekoliko izuzetaka, nikada nije bila poznata po umetničkom umeću ili industrijskoj snazi. 2010. godina promenila je ovu sliku. Te godine, Oliver Laše prikazao je svoj debitantski film Svi ste vi kapetani na Quinzainedes Cinéastes (Dvonedeljnom programu režisera) u Kanu. Film, snimljen sa malo novca aliogromnom inventivnošću, na kraju je osvojio nagradu FIPRESCI. Laše je tada imao samo 28 godina.

Ovaj događaj označio je eksploziju onoga što je postalo poznato kao Novi galicijski film (Novo Cinema Galego), generaciju mladih reditelja koji su, vođeni modernim filmom i sa velikom željom za inovacijama u pogledu forme, na kraju stvorili niz filmova koji su osvojili najprestižnije međunarodne festivale. Ovo se ponovilo u Kanu, a zatim su usledili Berlinale, Lokarno, Sandensi Roterdam. Lašeu su se pridružila imena kao što su Eloj Encizo, Luis Patinjo, Angel Santos, ŠacioBanjo, Alberto Gracia, Karla Andrade i Hajone Kamborda. Dela nekih od ovih filmskih stvaralaca pripadaju ovom filmskom pravcu.

Foto: Kadar iz filma

U isto vreme, možda kao odgovor na ovu spektakularnu naglu pojavu, komercijalnija filmska produkcija postala je temeljnija i profesionalnija. Pojavilo se nekoliko reditelja koji, iako su birali narativniji film, nisu odustali od toga da ostave svoj autorski pečat u veoma dobro izvedenim filmovima - Alvaro Gago je najistaknutiji među njima. Još jedan značajan element je upotrebaregionalnog jezika, galicijskog, u mnogima od ovih dela. Ranije je bio marginalizovan kao narodni jezik u poređenju sa španskim koji se smatra kulturnijim, pa ovi filmovi doprinoserazbijanju stigme vezane za galicijski jezik.

Selekcija Galicija u fokusu podržana je od strane Galicijske agencije za kulturne industrije (AGADIC) i Instituta za kinematografiju i audiovizuelne umetnosti (ICAA).

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni prijatelji i medijskipartneri.

Sponzor - prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike.

Autor: redportal.rs