Održava se od 4. do 7. jula 🎬

Na ovogodišnjem Bašta Festu, koji se od 4. do 7. jula održava u Bajinoj Bašti, biće održan 5. Bašta Pitch, radionica namenjena mladim filmskim autorima i producentima za prezentaciju projekata za kratki igrani film. Ovo je prvi korak i priprema za dalje prezentacije njihovih radova, koje ih čekaju tokom čitave karijere u procesu finansiranja filma.

Foto: Milena Arsenić/Milena Arsenić

Od prijavljenih kandidata izabrano je 5 projekata. Reditelji i producenti iz Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije u višednevnom radu sa mentorima proći će kroz pripremu za završni pič (prezentaciju). Poslednjeg dana festivala se bira pobednik, a glavna nagrada je novčana, za početak rada na ovom projektu. Deset učesnika će raditi sa mentorima: producentom Milanom Stojanovićem i rediteljem Raškom Miljkovićem. Žiri koji će izabrati pobednika Bašta Pitcha čine reditelji Mina Đukić, Radivoje Raša Andrić i umetnička direktorka festivala Maja Šuša.

Foto: Tanja Drobnjak/Tanja Drobnjak

Učesnici petog Bašta Pitcha su: Oblak u pantalonama – reditelj Jovan Ilić, producentkinja Katarina Bugarin (Srbija); Jebeš suzu u oku, pusti je niz obraz – rediteljka Sara Radulović, producent Rastko Stojanović (Srbija, Crna Gora); Nikola, Nikola – reditelj Leon Ristov, producentkinja Angela Dimeska (Severna Makedonija); Trešnje – reditelj Balša Leković, producentkinja Aleksandra Kočijašević (Srbija, Crna Gora); i Vera večna – reditelj Adem Tutić, producentkinja Tamara Tomašević (Srbija).

Foto: Milena Arsenić/Milena Arsenić

Osim edukacije mladih filmskih autora, festival posvećeno radi i na edukaciji mlade lokalne publike. Pre početka festivala, za srednjoškolce iz Bajine Bašte biće održan program Ko je ko – zanimanja na filmu i pozorištu u okviru koga će producenti Milan Stojanović i Jelena Knežević predstaviti filmska i pozorišna zanimanja, i uputiti mlade u mogućnosti i opcije rada u ovim oblastima.

Bašta Fest je od svog nastajanja u komunikaciji sa mladom lokalnom publikom, pa je tokom godina otkriveno da ima puno mladih zainteresovanih za rad na filmu ili u pozorištu, koji nisu bili u prilici da se edukuju i informišu o ovim zanimanjima. Na ovaj način Bašta Fest želi da im približi studiranje i rad u ovim oblastima i podstakne mlade da se bave kulturom.

Autor: redportal.rs