Beldocs najavljuje najbolje svetske dokumentarce ☝️

Sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs bićeodržano od 22. do 29. maja 2024. godine u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.

Beldocs će i ove godine premijerno u Srbiji predstaviti nagrađivane filmove sa prestižnihsvetskih festivala, najnovija domaća ostvarenja, kao i dokumentarce najcenjenijih stvaralacadanašnjice.

Kao i svake godine, program Beldocs festivala imaće i filmove poznatih svetskih reditelja. Publika će tako imati priliku da pogleda dugo iščekivano ostvarenje Menus-Plaisirs Les Troisgros velikana dokumentarnog filma - Frederika Vajzmana, koji je imao svetsku premijeru na festivalu u Veneciji. Poznat kao virtuoz u oslikavanju unutrašnjeg funkcionisanja različitih sistema i institucija, ovoga puta Vajzman nas vodi u porodični restoran Troagro (Troisgros), koji je osnovan pre 93 godine i nosilac je tri Mišlenove zvezdice.

IZVOR: YT / BELDOCS - International Documentary

Na programu festivala naći će se i film Okupirani grad (Occupied City), dobitnika Oskara Stiva Mekvina, koji propituje terete istorije, vraćajući se u period nacističke okupacije Amsterdama. Zasnovan na knjizi Atlas okupiranog grada: Amsterdam: 1940-1945 Bjanke Stigter, film dokumentuje ulice današnjeg grada u kojima su se tokom nacističke okupacijedesili zločini. Suprotstavljajući događaje iz prošlosti sa godinama pandemije tokom kojih je jefilm nastao, autor progovara o vremenu, pamćenju, ali i dirljivoj istrajnosti života i pita sekuda kao civilizacija idemo.

IZVOR: YT / BELDOCS - International Documentary

Pored filmskih projekcija, od 23. do 26. maja biće održan Beldocs Industry Days program,koji obuhvata niz radionica, masterklasova, pičing sesija i drugih aktivnosti namenjenihrazvoju novih filmova i umrežavanju filmskih stručnjaka.

Autor: redportal.rs