Počela primena nove odredbe zakona, kazne su RIGOROZNE! 👆🏼

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova počeli su sa primenom nove zaštitne mere iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. Ovom merom se vozilo privremeno oduzima počiniocu težeg prekršaja koji je u prethodne dve godine pravnosnažno osuđivan za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

S tim u vezi, saobraćajna policija u Leskovcu je juče privremeno oduzela vozilo folksvagen pasat kojim je upravljao muškarac (61). On je izvršio teži prekršaj jer je odbio da se podvrgne alkotestiranju kada je zaustavljen u Svetosavskoj ulici oko 18:40 časova. U protekle dve godine ovaj vozač je pravnosnažno osuđen zbog odbijanja alko testa i nasilne vožnje, jer je upravljao vozilom sa 2,8 promila alkohola u krvi.

Vozač je zadržan u službenim prostorijama, a sa navedenim događajem upoznat je dežurni sudija Prekršajnog suda u Leskovcu, koji je naložio da se lice nakon sprovedenog zadržavanja procesuira.

Podsećamo, teži prekršaji iz oblasti bezbednosti saobraćaja su prekršaji iz kaznenih odredaba u članovima 329. i 330. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (nasilnička vožnja, najmanje teška alkoholisanost, odbijanje alkotesiranja ili utvrđivanja prisustva psihoaktivnih supstanci, upravljanje motornim vozilom bez vozačke dozvole za ijednu kategoriju, prekoračenje brzine u naselju za više od 70 kilometara na čas od dozvoljene, prekoračenje brzine van naselja za više od 80 kilometara na čas od dozvoljene itd).

Mera privremenog oduzimanja vozila traje do okončanja postupka pred nadležnim sudom.

Autor: pink.rs