Uviđaji se sprovode na širem području policijskih uprava Ljubljana, Celje, Kranj i Nova Gorica.

U sedištu gradske uprave Ljubljane i u domu gradonačelnika Zorana Jankovića danas u prepodnevnim satima počeli su pretresi, objavili su slovenski mediji. Državno tuižlaštvo Ljubljani navelo je da se radi o istrazi krivičnih dela u domenu privrednih kriminala i korupcije. Uviđaji se sprovode na širem području policijskih uprava Ljubljana, Celje, Kranj i Nova Gorica, a obuhvaćene su i neke firme i fudbalski klub.

Istragu vodi Specijalizirano državno tužilaštvo. Portal Necenzurirano objavio je neslužbene informacije da se istražuju razne sumnje na nepravilnosti - protivzakonito sticanje sponzorskih sredstava, zapošljavanje radnice i još nekoliko stvar. Istraga obuhvata i javna preduzeća Voka Snaga i Energetika Ljubljana te FK Olimpija. Gradonačelnik Janković je već bio predmet istraga u slučaju sumnjive prodaje zemljišta sud je u novembru 2014. odbio zahtev tužilaštva za pokretanjem istrage protiv njega, izvestio je portal 24ur.

U slučaju Gratel je optužen za primanje mita, sud u Ljubljani oslobodio ga je u martu 2019. U slučaju šljunkare u Stožicama tužiteljstvo ga je teretilo da je zloupotrebio službeni položaj kako bi pribavio veliku imovinsku korist jefnoj firmii tokom sanaciji šljunkare, ali nakon podizanja optužnice sud je obustavio kazneni postupak. O njemu se pisalo i u kontekstu afere Farmaceutkinja, kad je Janković bio osumnjičen da je mladoj farmaceutkinji iz Ljubljane sredio posao, a u zamenu tražio i dobivao seksualne usluge, ali itaj je slučaj odbačen.

Autor: Večernji.hr