G7 će zatražiti privremene pauze u borbama

Ovo je 33. dan rata u Izraelu, sukoba koji je započeo napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra.

Joav Galant, ministar odbrane Izraela, izjavio je da se trupe te zemlje nalaze u srcu grada Gaze nakon što su kopnene, vazdušne i pomorske snage izvršile juriš sa severa i juga.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je dostignut takav nivo smrti i patnje u ratu Izraela i Hamasa da ga je teško i dokučiti.

Portparol te agencije UN je ukazao na broj ubijenih na obe strane i naveo da svakog dana u Pojasu Gaze u proseku strada po 160 dece.

Izraelske odbrambene snage (IDF) nisu komentarisale navode o desetinama stradalih u vazdušnim udarima na gradove Kan Junis, Rafu i Deir al Balah na jugu palestinske enklave, ali su naveli da su zauzeli uporište Hamasa na severu Pojasa Gaze.

Izrael bombarduje Pojas Gaze već više od mesec dana, od 7. oktobra kada je u napadima Hamasa ubijeno 1.400 ljudi, a više od 200 osoba kidnapovano i odvedeno u palestinsku enklavu.

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, kojim upravlja Hamas, objavilo je da je više od 10.300 ljudi ubijeno od kako je bombardovanje počelo, a među je živote izgubilo više od 4.100 dece.

Uz oko 1.500 tela hamasovaca koja su pronađena na teritoriji Izraela, ukupno je do sada sukob odneo više od 13.200 žrtava, piše Kurir, prenosi Pink.rs.

Autor: Pink.rs