Muzej očekuje da inspiratori i vinovnici ovog postupka budu identifikovani i sankcionisani.

Muzej žrtava genocida, ustanova kulture od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, matična za oblast negovanja kulture sećanja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, izražava oštru i odlučnu osudu zbog skrnavljenja spomen-ploče na Obali jasenovačkih žrtava koja se nalazi u Beogradu.

Prema do sada raspoloživim informacijama ovaj nemili i vandalski čin dogodio se u noći između 8. i 9. avgusta 2023. Muzej žrtava genocida je u kontinuiranoj komunikaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kome zahvaljuje na brzoj i efikasnoj reakciji, te obavljenom uviđaju i preduzimanju aktivnosti iz domena svoje nadležnosti. Istovremeno, Muzej očekuje da inspiratori i vinovnici ovog anticivilizacijskog postupka budu identifikovani i sankcionisani u skladu sa zakonom.

Muzej žrtava genocida podseća na to da je Beograd tek 2022. dobio prvo memorijalno obeležje u spomen na sve nedužne žrtve stradale u sistemu koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu, a posebno na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima od strane NDH čiji je Jasenovac bio stvarni i simbolički epicentar.

Sistem koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, koji je funkcionisao u okviru Nezavisne Države Hrvatske, predstavlja najstrašniji simbol stradanja pripadnika srpskog, jevrejskog, romskog, kao i drugih naroda tokom trajanja Drugog svetskog rata na području Jugoslavije. Jasenovac i danas, punih osamdeset godina nakon njegovog uspostavljanja, ostaje ljudskom umu nepojmljivo stratište i gubilište nevinih.

Autor: Telegraf.rs