Predvodio ustanak protiv okupatora u Sremu, ranjavan u dva navrata ☝🏻

Danas je u 104. godini u Beogradu preminuo Petar Matić Dule, penzionisani general Jugoslovenske narodne armije i poslednji narodni heroj Jugoslavije.

Rođen je 1920. godine u Irigu, gde se do Drugog svetskog rata bavio zemljoradnjom na porodičnom imanju. Član ilegalne Komunističke partije Jugoslavije postao je u junu 1940. godine, a po okupaciji je delovao u Sremu kao partijski sekretar Mesnog i Sreskog komiteta. Otac mu je umro na početku rata posle mučenja u okupatorskom zatvoru, a majka je 1942. godine streljana u logoru Jasenovac.

Učestvovao je u organizaciji prihvata političkih zatvorenika (komunista) iz zatvora u Sremskoj Mitrovici, nakon organizovanog bekstva u avgustu 1941. godine. Od marta 1942. godine bio je politički komesar Iriške partizanske čete. Komandovao je Trećom vojvođanskom udarnom brigadom i Sremskim partizanskim odredom. U aprilu 1944. godine postavljen je za komandanta Šeste vojvođanske udarne brigade.

Ranjavan je u dva navrata, tokom 1942. godine u nogu i u grudi, jula 1944. godine. Nakon oslobođenja, odlazi na školovanje SSSR. Završio je Višu vojnu akademiju Vorošilov u Moskvi, potom i Višu vojnu akademiju JNA u Beogradu. U vojnoj karijeri je obavljao dužnosti komandanta 51. vojvođanske divizije, Četvrte krajiške divizije, načelnika Štaba korpusa i odeljenja u Generalštabu, načelnika Ratne škole JNA, zamenika načelnika Generalštaba JNA, pomoćnika saveznog sekretara za narodnu odbranu i podsekretara u Saveznom sekretarijatu za narodnu odbranu. Penzionisan je 1980. godine u činu general-pukovnika.

Ordenom narodnog heroja je odlikovan 20. decembra 1951. godine. U trenutku smrti, bio je poslednji nosilac ovog priznanja.

Njegova starija sestra Anka je takođe bila učesnik narodnooslobodilačke borbe. Poginula je u oktobru 1944. godine prilikom oslobođenja Beograda. I ona je proglašena za narodnog heroja Jugoslavije.

Na Osmom kongresu Saveza komunista Jugoslavije 1964. godine izabran je za člana Centralnog komiteta SKJ, a od 1982. do 1986. godine bio je i član Predsedništva CK SKJ. Biran je za narodnog i saveznog poslanika. Tokom nekoliko meseci 1988. godine obavljao je dužnost predsednika Saveznog odbora SUBNOR-a.

Autor: redportal.rs