Uskoro i premijera u SAD!

Selekciona komisija Zlatnog globusa, najprestižnije organizacije za dodelu nagrada u filmskoj industriji, objavila je zvanično na svom portalu goldenglobes.com analitički tekst na temu stradanja srpskog naroda prikazanog u filmu Dara iz Jasenovca.

Dugo očekivano ostvarenje kreće sa prikazivanjima u bioskopima širom Sjedinjenih Američkih Država početkom februara, a pored trke za Zlatni globus, Srbiju će predstavljati i u trci za 93. nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke - Oskar, u kategoriji za najbolji međunarodni film.

Tekst se bavi istorijskom pozadinom priče filma, iskazujući razumevanje za srpske žrtve i navodi se da je Jasenovac bio jedan od najvećih logora za istrebljenje, ali da je u svetu malo ko čuo za njega.

Foto: Printscreen YouTube/101 Studios

Ovim mestom užasa upravljao je vladajući ustaški režim, Hrvatski revolucionarni pokret, kako su se sami nazivali. Oni su bili ultranacionalistička, fašistička i teroristička grupa koja je obavljala prljave poslove hrvatske vlade, nakon što su Hrvati sklopili pakt s Hitlerom, brutalno ubijajući i mučeći više Jevreja, Roma i Srba nego u većini drugih koncentracionih logora - navodi se na portalu.

Potresna istorijska saga Dara iz Jasenovca reditelja Predraga Gage Antonijevića na jedinstven način opisuje borbu, hrabrost i stradanja srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata iz perspektive 10-godišnje devojčice Dare. Ovu tragičnu priču, napisanu na osnovu istinitih događaja i svedočenja žrtava rata, gledaoci iz Čikaga, Dalasa, Hjustona, Atlante, Feniksa i drugih većih gradova imaće priliku da pogledaju od 5. februara, a nešto kasnije film će se prikazivati i u Filadelfiji, Detroitu, Indianapolisu, Orlandu, Klivlendu i brojnim drugim metropolama širom SAD.

Foto: Printscreen/imdb.com

Film, koji su podržali Vlada Republike Srbije i Filmski centar Srbije, govori o porodici razorenoj smrću i razdvajanjem, od koje ostaju samo 10-godišnja Dara i njen 2-godišnji brat Budo. Dara preuzima na sebe misiju da zaštiti i spasi svog malog brata. Na portalu goldenglobes.com ističe se da se reditelj ne libi da prikaže zločine koji su počinjeni, kao i da skrene pažnju na podatak da su Nemci tražili od komandanta logora da očisti lokalno stanovništvo od Jevreja i Roma, ali ne i od Srba. U filmu je, kako stoji u tekstu na pomenutom sajtu, upravo ustaški komandant logora onaj koji svrstava Srbe (i Slovene uopšte) u nacističku kategoriju Untermenschen (niža rase).

Ovo je prvi igrani film koji razotkriva strahote Jasenovca i rasvetljava besmislene zločine počinjene na štetu stotina hiljada žrtava, od kojih su mnoga bila deca. I dok film otkriva ove tragedije, na kraju priča priču o preživljavanju i otpornosti i o snazi, hrabrosti i istrajnosti - reči su reditelja Antonijevića.

U filmu Dara iz Jasenovca glavnu ulogu, Daru, tumači devojčica Biljana Cekić, koja nikada ranije nije glumila, dok je ostatak glumačke postave dobro poznat gledalištu u Srbiji i regionu.

Autor: Tanjug/redportal.rs