Ispričao kada će početi napad, a posle nestao bez traga 😮

Na današnji dan 1941. godine nacistička Nemačka je otpočela napad na Sovjetski Savez, poznat po kodnom imenu Operacija Barbarosa.

Građane SSSR-a je o početku rata obavestio Jurij Borisovič Levitan, spiker na Radiju Moskva, a njegove rečenice koje je tada izgovorio postale su deo istorije:

Pažnja, govori Moskva. Prenosimo važnu vladinu poruku. Građani i građanke Sovjetskog Saveza! Danas u 4 sata ujutro, bez ikakvog objavljivanja rata, nemačke oružane snage su napale granice Sovjetskog Saveza. Počelo je Veliki otadžbinski rat sovjetskog naroda protiv nemačko-fašističkih okupatora. Naša borba je pravedna, neprijatelj će biti poražen. Pobeda će biti naša!

IZVOR: YT / Roman Ravenbow

U noći pred početak napada, 21. juna, nemački desetar Alfred Liskov je prebegao iz nemačke 75. pešadijske divizije na sovjetsku stranu. Bivši radnik fabrike nameštaja i član Komunističke partije Nemačke, prešao je reku Bug i predao se sovjetskim graničarima koje je obavestio da će nemačke snage u zoru otpočeti napad.

Prema određenim navodima, graničari su saznanja preneli svojim pretpostavljenima, a zatim su o svemu obavešteni načelnik Generalštaba general Žukov i komesar za odbranu Timošenko, koji su potom izvestili Staljina. Međutim, Staljin je ostao uveren da Nemačka neće napasti SSSR i da će poštovati sporazum zaključen u avgustu 1939. godine.

Liskov je postao deo Kominterne, ali je brzo došao u sukob sa njenim vođama. Takođe, neki su ga smatrali nemačkim agentom na posebnom zadatku. Uhapšen je 15. januara 1942. godine pod optužbom da širi klevete protiv rukovodstva Kominterne. Iz zatvora je pušten u julu iste godine i upućen u Novosibirsk. Nestao je krajem 1943. ili početkom 1944. godine, a njegova dalja sudbina je ostala nepoznata.

Autor: redportal.rs