Sad je prikazana u novom ruhu 😍

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković prisustvovala je u petak otvaranju izložbe Blagoveštenski sabor Vlaha Bukovca u Muzeju Vojvodine i tom prilikom rekla da je povod za izložbu povratak dela Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861. Vlaha Bukovca u Srbiju nakon tri decenije od kada je ukradeno iz dvorca porodice Dunđerski u Čelarevu. 👇

Gojković je dodala i da je veoma važno što je država iskazala brigu za celokupno kulturno nasleđe, bilo da je ono u zemlji ili inostranstvu.

- Kao neko ko je kao ministar bio uključen u akciju vraćanja, mogu da kažem da sam ponosna što smo vratili ovo delo posle tri decenije. Ovo je veliki dan i za Muzej Vojvodine i za kulturu Srbije. Na radost građana Srbije ova priča ima spektakularno dobar kraj. Bili smo skeptični da će ovo delo ikada biti kod kuće - rekla je Gojković.

Prema rečima direktorke Muzeja Vojvodine Tijane Stanković Pešterac, za povratak slike u muzej zahvalnost duguju pre svega Službi za borbu protiv organizovanog kriminala Republike Srbije i Pokrajinskoj vladi koja je obezbedila sredstva za povratak slike u Srbiju. 🖼

- Nakon tri decenije i saznanja gde se slika nalazi, zajedničkim delovanjem državnih institucija, vraćena je u muzej 2022. Složeni procesi restauracije su sprovedeni i danas je prikazujemo u novom ruhu. Kako bi se pristupilo konzervaciji, bilo je potrebno primeniti brojne tehnike kojima se potvrdila i autentičnost dela. Neophodna sinergija prirodnih i društvenih nauka pokazala se ključnom i u ovom slučaju - rekla je Stanković Pešterac, piše Telegraf.rs.

Izložba je posvećena slici Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861. Vlaha Bukovca iz 1901. godine.

Ovo izuzetno vizuelno svedočanstvo o jednom od ključnih istorijskih događaja vezanih za Srbe u Austrougarskoj monarhiji svojom autentičnošću predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Republiku Srbiju.

Slika je urađena po narudžbini povodom 40-godišnjice Crkveno-narodnog sabora Srba održanog na Blagovesti, 2. aprila 1861. godine u Sremskim Karlovcima, kojem je predsedavao patrijarh Josif Rajačić.

Akademik Vlaho Bukovac (1855–1922) prikazao je na slici 82 autentična portreta učesnika Sabora, pripadnika crkvenog klera, političkih stranaka i građana, među kojima je bio i Svetozar Miletić.

Izvedena je tehnikom ulja na platnu, u dimenzijama 122 x 192 centimetra. 😍🖼

Autor: Telegraf.rs