Iako su poznati crtani likovi bili produkti dve različite kompanije, upali su u problem sa istom porodicom negativaca.

lako je Pera Detlić ostao svima u pamćenju po crtaću u kom je izgovoreno više puta "Svega ovoga ne bi bilo da je Pera otišao pravo u policiju" što je svojevremeno bila poznata pošalica svaki put ukoliko biste prijatelju trebali da stavite do znanja da nešto nije urađeno na vreme, on je istovremeno bio i ikona celog jednog vremena prave eksplozije kratke forme crtanih filmova koji su se prikazivali neposredno posle Drugog svetskog rata.

U tom periodu nekoliko velikih kuća se borilo za tržište, a kao najpoznatiji su se izdvojili studiji Volta Diznija (Walt Disney) i Vorner bros (Warner Bros.), dok je pomalo u senci ostao studio Voltera Lanca (Walter Lantz), iako je nastao u otprilike isto vreme kad i Diznijev. Bez obzira na to, Lancov studio je iznedrio neke likove koji su ostali prepoznatljivi do današnjeg dana, kao što su Pera Detlić ili simpatični pingvin Čili Vili.

Za našu priču je, međutim, zanimljiv animator Dik Landi (Dick Lundy), koji je prvih godina svoje profesionalne karijere radio u Dizniju, da bi negde 1944. prešao u Lancov studio. To je dovelo do neobičnog efekta koji se retko viđao u ovoj industriji, da je lik koji su gledaoci prethodno viđali u Diznijevim crtaćima, postao i protagonista u crtaćima Lancovog studija.

To je možda najupečatljivije uočiti ako se uporede Diznijev crtani film The Flying Jalopy (1944) i Lancov Wet Blanket Policy (1948). Naime, u oba se pojavljuje orao koji se preziva Bazard (Buzzard - orao mišar, eng.), koji glavnim likovima prevarom predaje ugovor kojim se potpisinici obavezuju da se njemu mora isplatiti 10.000 dolara ukoliko im se desi neka nesreća.

Očekivano, od trenutka potpisivanja, Bazard pokušava i u jednom i u drugom slučaju da liši života potpisnike ugovora kako bi tu cifru i naplatio.

IZVOR: YT / Entertaining Videos

Istina, u prvom crtaću je Paja Patak taj koji pokušava da izbegne smrt tako što se trudi da pokvareni avion kojim upravlja održi u letu i izbegne nesreću, dok je Pera Detlić izložen svakakvim smicalicama i napadima koje mu je ovaj prevarant spremio.

Treba i istaći da je ime prvog Bazarda koji pokušava da nasamari Paju zapravo Bad, dok Bazard iz Lancovog crtaća nosi ime Baz, tako da možemo da nagađamo da li se radi o istom liku koji je možda promenio ime, ili su u pitanju možda i neki blisku srodnici, da ne kažemo braća. 😁

IZVOR: YT / rhpwetyi

Kad je Dik Landi u pitanju, on je ostao u studiju Voltera Lanca punih 16 godina, a upravo u to vreme su i napravljeni i najpoznatiji crtani filmovi sa Perom Detlićem. Posle razlaza sa studijom, jedan period je radio crtane filmove za Metro Goldvin Majer (Metro-Goldwyn-Mayer), da bi se pred sam kraj karijere vratio u Dizni gde je radio kao animator na montaži crtanog spota Mickey Mouse Disco.

Autor: Marko Radovanović