Naučnica otkrila tajnu koja se krije u pozadini čuvenog osmeha 🧐🧩

Pejzaž iza Mona Lize Leonarda da Vinčija vekovima je bio predmet beskrajne debate, pri čemu su neki istoričari umetnosti sugerisali da je predeo bio zamišljen i idealizovan, dok su drugi tvrdili da postoji veza sa određenim italijanskim lokacijama. 🌎

Sličnosti se ne mogu poreći, toliko sam uzbuđena zbog ovoga. Ovo je siguran pogodak.

Sada geolog i istoričar umetnosti renesanse veruje da je konačno rešila misteriju jedne od najpoznatijih slika na svetu. En Pizoruso je kombinovala svoje dve profesije kako bi sugerisala da je Leonardo naslikao nekoliko prepoznatljivih obeležja Leka, na obali jezera Komo u regionu Lombardije na severu Italije. 🧭

Pizoruso je uporedila Leonardov most, planinski lanac i jezero sa Mona Lizinog pejzaža sa mostom Azzone Visconti iz 14. veka u Leku, jugozapadnim Alpima koji gledaju na ovu oblast i jezerom Garlate, za koje se zna da je Leonardo posetio pre 500 godina. 👆🏼

Foto: thegaurdian.com

Ipak, ona je dodala da nije dovoljno fokusirati se na most:

Lučni most je bio sveprisutan širom Italije i Evrope i mnogi su izgledali veoma slično. Nemoguće je identifikovati tačnu lokaciju samo fokusirajući se na most. Svi govore o mostu, a niko ne razmišlja o geologiji. Geolozi ne gledaju u slike, a istoričari umetnosti ne poznaju geologiju. Istoričari umetnosti kažu da je Leonardo uvek koristio svoju maštu, ali ovu sliku možete dati bilo kom geologu na svetu i oni će reći ono što ja govorim o Leku. Čak i negeolog sada može videti sličnosti.

Ona je objasnila je da su stene u Leku krečnjačkog porekla i da je Leonardo svoje stene prikazao u sivo-beloj boji – što je savršeno, jer je to vrsta stene koja je tamo postoji. Ona je dodala da, za razliku od Leka, ni Bobio ni Areko nemaju jezero (regioni za koje se ranije tvrdilo da su naslikani na pejzažu). Time je zaključila da su ovo savršeni dokazi o Leku. 👏🏼

Foto: thegaurdian.com

O ovom najnovijem dostignuću su saglasni i drugi istoričari umetnosti, upravo zbog njenog inovativnog pristupa. Majkl Dejli, direktor organizacije WatchDog UK je rekao:

Ona ima ogromno znanje, te kada primeti stvari u Leonardu - najnaučnijem umetniku ikada - one su važne. Svi istoričari umetnosti spekulišu o tome gde je Mona Liza naslikana. Svako ko vidi most misli da je tamo. Ali Pizoruso je ubedljivo odredila lokaciju, potkrepljujući je dokazima o Leonardovom prisustvu u tom području, njegovoj geologiji i, naravno, mostu.

Foto: thegaurdian.com

Žak Frenk, nekadašnji konsultant u Luvru je rekao da ni na sekundu ne sumnja u ispravnost ove teorije:

Ne sumnjam ni na sekundu da je Pizoruso u pravu, s obzirom na njeno savršeno poznavanje geologije italijanske zemlje – tačnije mesta po kojima je Leonardo putovao za svog života.

Pitzoruso će uskoro održati konferenciju posvećenu njenom otkriću, upravo na mestu na kome je prema njenom mišljenju Leonardo naslikao Mona Lizu:

Veoma sam uzbuđena zbog svog otkrića – postoji gotovo sigurna mogućnost da je Leonardo naslikao [pejzaž] tačno na mestu gde održavamo našu konferenciju.

Autor: redportal.rs