Knjiga laureata Dejana Vukićevića govori o istoriji cenzure od postanka čovečanstva do danas u svim njenim oblicima.

NOVI SAD: Uručenje Nagrade Dejan Medaković za 2020. godinu piscu Dejanu Vukićeviću za knjigu Non Imprimatur ili cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu biće organizovano u sredu, 20. januara, u Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu.

Nagrada se dodeljuje za oblast bibliotekarstva, i knjiga laureata Vukićevića govori o istoriji cenzure od postanka čovečanstva do danas u svim njenim oblicima.

Knjiga predstavlja leksikon, enciklopedijski priručnik, bibliografsko, političko i anegdotsko delo, u izdanju Biblioteke Vlada Aksentijević iz Obrenovca i Biblioteke Dimitrije Tucović iz Lazarevca.

Izdavačka kuća Prometej iz Novog Sada ovu nagradu će uručiti u okviru obeležavanja Dana Prometeja, koji je osnovan 10. januara 1990. godine, ali ove godine tradicionalno okupljanje gostiju moralo je da izostane zbog i dalje aktuelne pandemije.

Svečanost dodele Nagrade Dejan Medaković može se pratiti direktno putem Fejsbuk stranice izdavaštva Prometej i na YouTube kanalu nešto kasnije, u odloženom prenosu, kao snimak manifestacije.

Dejan Medaković (Zagreb, 1922 – Beograd, 2008) bio srpski istoričar umetnosti, profesor Beogradskog univerziteta i akademik, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

U Matici srpskoj u Novom Sadu rukovodio je programom istraživanja istorije umetnosti, bio je član njenog Saveta i takođe je uređivao časopis Zbornik za likovne umetnosti u izdanju Matice Srpske, kao prvi magazin u Srba posvećen isključivo istoriji umetnosti. Od pokretanja prvog broja 1965. godine izašlo je 30 tomova tog Zbornika pod supervizijom urednika Medakovića.

U svom istraživanju interesovao se za široki raspon tema od srednjovekovne umetnosti do modernog slikarstva, ali je težište njegovog rada najviše bilo na srpskom baroknom slikarstvu u Vojvodini.

Pozdravnu reč u sredu na dodeli nagrade imaće Jelena Marinković, predsednica Skupštine Grada Novog Sada, a od učesnika su najavljeni Boško Suvajdžić, predsednik žirija, i Zoran Kolundžija, direktor IP Prometej.

Planiran je i prigodan muzički i umetnički program na kome će se predstaviti mlade nade - Vuka Đurđević na violini, Stefan Rakić na klaviru i Lazini ambasadori - podmladak Fondacije Laza Kostić.

Autor: Tanjug

#Braća Medaković

#Dejan Medaković

#Dejan Vukićević

#Dodela nagrade

#Non Imprimatur ili cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu