Stabilne i jake ličnosti jednostavno neće praviti žrtvu od sebe

Jedno od najpoznatijih imena u svetu psihologije, Sigmund Frojd, dao je korisne savete koji i danas mogu da nam koriste u svakodnevnom životu i pomognu nam da bolje razumemo i sebe i druge. Frojd je verovao da mentalno izdržljive osobe krase određene osobine.

Oni koji shvataju život, znaju koliko je bitan proces učenja. Jake ličnosti nikada ne prestaju da uče i da rade na poboljšanju svojih mentalnih sposobnosti. Učenje novih stvari omogućava čoveku da ovlada mnogim poljima.

Nema žaljenja

Stabilne i jake ličnosti jednostavno neće praviti žrtvu od sebe i trošiti život na žaljenje koje ne donosi promenu. Svaka zrela osoba zna da je život u našim rukama, kao i da je ključno preuzeti odgovornost za sva dela i postupke u svoje ruke.

Bez raspravljanja

Odavno je poznato da se istina ne rađa u sporu i konfliktu. Prazne svađe i beskompromisno nametanje ličnog mišljenja ne vode nikuda. Osobe koje imaju samopouzdanja neće tek tako upasti u isprazne rasprave. Frojd je jednom prilikom rekao: "Psi vole svoje prijatelje i ujedaju neprijatelje, sasvim suprotno ljudima koji nisu sposobni za čistu ljubav i koji uvek mešaju ljubav sa mržnjom."

Jednostavnost

Ova reč treba da opisuje naš unutrašnji život. Trud da budemo u miru sa sobom i da u našoj glavi ne vlada konfuzija i preterana zamršenost. Sigmund Frojd je smatrao da što je osoba zanimljivija i složenija, njen unutrašnji svet je jednostavniji.

"Voleti i raditi srodne su sposobnosti koje su znak pune zrelosti"

Frojd je govorio: "Upoznati sebe i osloboditi se straha jeste ključ sazrevanja svakog. Čovek mora da otkrije šta istinski voli i želi da radi. Na životnom putu jako je važno da ne radimo stvari koje se od nas očekuju ili koje se podrazumevaju. Svoj pun potencijal možemo ostvariti ako slušamo sebe."

Autor: nportal.rs