Na konferenciji za medije održanoj u ponedeljak, 15. aprila u ambasadi Francuske predstavljen je program nove kulturne sezone 👇

U godini održavanja Olimpijskih igara u Parizu, Francuski institut i Francuska ambasada u Srbiji pokreću kampanju Ritam francuske kulture.

Foto: Filip Olćan/Filip Olćan

Kroz veoma bogat program ostvaren u saradnji sa dugogodišnjim partnerima, beogradskoj i novosadskoj publici biće ponuđeni ekskluzivni sadržaji u oblastima scenskih umetnosti, muzike, filma, književnosti, vizuelnih umetnosti, tribinskog programa i sporta.

Na konferenciji za medije održanoj u ponedeljak, 15. aprila u ambasadi Francuske predstavljen je program nove kulturne sezone.

Foto: Filip Olćan/Filip Olćan

Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji prisutnima se obratio rečima: „Srećan sam što mogu da najavim novu francusku kulturnu sezonu koja se naslanja na prošlogodišnju u okviru koje smo bili zemlja domaćin Sajma knjiga. Za nas je ova godina veoma značajna zato što se u Parizu održavaju Olimpijske i Paraolimpijske igre i u čast tog događaja želili smo da u našem Ritmu francuske kulture istaknemo sport, kulturu i nauku u kojima su odnosi Francuske i Srbije veoma jaki. Najavio bih prvi događaj koji će se održati već u četvrtak u Francuskom institutu, a to je izložba Naukom do medalje, posvećena nauci u službi razvijanja sportskih performansi“.

Foto: Filip Olćan/Filip Olćan

Karolin Sota, ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji je o programu Francuskog instituta u Srbiji rekla da će u godini Olimpijade sport dati ritam francuskom kulturnom programu koji je organizovan zahvaljujući saradnji sa brojnim partnerima. Posebno se zahvalila Telekomu Srbija, generalnom pokrovitelju cele kulturne sezone, kao i kompanijama MPC Properties i Ile-de-France. Naglasila je da će ova kulturna sezona posebno da istakne francusko savremeno stvaralaštvo, ali i da će kulturnu nasleđu pripasti značajno mesto. „Organizovaćemo konferencije, predavanja, izložbe, obuke u oblasti video igara, stripa, a francuski umetnici će biti gosti velikih manifestacija.

Priključićemo se i Olimpijskoj paradi i pratićemo pripreme za Olimpijske igre preko društvenih mreža. Bićemo deo Festivala francuskog filma, Festivala autorskog filma, Oktobarskog salona, Bitefa, Nomusa, Bemusa, Beogradskog džez festivala, Nišvila, Arsenal festa… Što se tiče oblasti kulturnog nasleđa, organizovaćemo izložbe, predavanja i književne večeri u susret otvaranju katedrale Notr Dam u Parizu. Ove godine smo pokrenuli jednu novu saradnju na koju smo posebno ponosni, između Univerziteta umetnosti u Beogradu i Akademije za umetnost u Lionu, čije ćemo prve rezulate da vidimo tokom Oktobarskog salona. Pred nama je i festival francuske književnosti, Molijerovi dani, koji će se održati od 8. do 11. maja,“ istakla je Sota.

Foto: Filip Olćan/Filip Olćan

Miloš Latinović, je u ime Bitef festivala naglasio da Francuska ima dugu tradiciju borbe za očuvanje pre svega nacionalne, ali i evropske kulture kojoj svi pripadamo i na koju se ugledamo i kojoj težimo. Podsetio je da je osnivač Bitef festivala, Mira Trailović svoje ideje i najbolje odgovore pronalazila upravo u Francuskoj i dodao da Francuski institut i Bitef imaju dugu saradnju i najavivši za ovu godinu, iako nije mogao da otkrije detalje, jedan izuzetan scenski događaj kojim bi se ponosili i sami osnivači Bitefa.

Foto: Filip Olćan/Filip Olćan

Milan Radulović, direktor festivala NOMUS se zahvalio što je ovaj festival deo jake “kulturne reprezentacije” i istakao: „Naša saradnja sa ambasadom i institutom je višedecenijska, a na pragu obeležavanja pedesetogodišnjice Novosadskih muzičkih svečanosti odlučili smo da ove godine predstavimo program koji će se zvati Omaž Gabrijelu Foreu, povodom stogodišnjice od smrti čuvenog francuskog kompozitora.Ugostićemo pijanistu Erika Lesaža, violinistu Daišina Kašimotoa, violinistkinju Liz Berto i violončelistu Fransoa Salka, koji će održati gala koncert u novosadskoj Sinagogi“.

Foto: Filip Olćan/Filip Olćan

Zorana Đaković, umetnička direktorka Oktobarskog salona je predstavila saradnju Kulturnog centra Beograda sa Francuskim institutom: “60. Oktobarski salon koji će biti otvoren 20. oktobra je jubilarno izdanje koje će prvi put imati tri kustoska tima koji će realizovati celokupnu izložbu. Jedan od kustosa je Matje Lelijevr koji je kustos Muzeja savremene umetnosti u Lionu. Zahvaljujući takvom izboru mi smo uspeli da realizujemo saradnju sa Bijenalom u Lionu koji će se otvoriti mesec dana pre Oktobarskog salona gde će izlagati Nadežda Kirćanski, umetnica iz Srbije. Kroz saradnju između Salona i Muzeja savremene umetnosti u Lionu i Bijenala, otvorio se prostor za uključivanje Univerziteta umetnosti i povezivanje sa Akademijom iz Liona. Tako će se uvezati više institucija i povezati kroz ovogodišnji Oktobarski salon”.

Foto: Filip Olćan/Filip Olćan

Igor Stanković, direktor MegaCom Filma najavio je ovogodišnji Festival francuskog filma: “Srpski bioskopski repertoar u mnogome obogaćuje francuska kinematografija. Festivali su zaslužni za prikazivanje francuskih filmova, a jedan od takvih festivala je i Festival francuskog filma koji se u junu održava na nekoliko lokacija na otvorenom. Ovogodišnje izdanje dovešće nekoliko filmova sa Kanskog festivala, a gosti Beograda biće i filmski autori iz Francuske”.

Foto: Filip Olćan/Filip Olćan

Milica Ševarlić, ispred Doma omladine Beograda je na konferenciji konstatovala: “Naša višedecenijska saradnja se nastavlja i u ovoj godini koja nam je posebno važna, zbog jubileja šezdeset godina postojanja Doma omladine Beograda i četrdeset godina Beogradskog džez festivala. Uz pomoć Francuskog instituta smo uspeli da pred srpsku publiku dovedemo skoro osamdeset posto francuske džez scene. Ove godine ćemo dovesti muzičare koji će po prvi put biti gosti Srbije i napravićemo neku vrstu preseka onoga što je obeležilo džez festival.”

Manifestaciju su podržali Telekom Srbija kao generalni pokrovitelj, Mlekoprodukt i linija proizvoda Ile-de-France i MPC Properties.

Detalje programa “Ritma francuske kulture” možete da nađete na sajtu i društvenim mrežama Francuskog instituta u Srbiji: http://www.institutfrancais.rs/

Foto: Filip Olćan/Filip Olćan

Autor: REDPORTAL.RS