YU Grupa - Trenutak sna Darka Lungulova je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime 🎤

Filmski reditelj Darko Lungulov dobitnik je Nagrade grada Beograda za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo za scenario i režiju filma YU Grupa – Trenutak sna. Nagrada će biti uručena na svečanosti u Skupštini grada u petak, 19. aprila.

Foto: PROMO

Regionalna premijera nagrađivanog filma o YU Grupi biće održana na 20. ZagrebDox festivalu, jednom od najvažnijih festivala dokumentarnog filma u regionu, u okviru programa Glazbeni globus. Film će biti prikazan u četvrtak, 18. aprila u 19.30 časova uz prisustvo reditelja i u petak, 19. aprila u 17.00 časova u Kapitol Boutique Cinema.

Foto: PROMO

Premijera filma na Zagreb Dox-u najavljena je u mnogim lokalnim medijima, a izdvaja se cela strana posvećena filmu u zagrebačkom Jutarnjem listu.

- YU Grupa - Trenutak sna Darka Lungulova je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi.

Foto: vera gagic

U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje.

Foto: vera gagic

U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević - Žule, Peca Popović, Siniša Škarica

Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji.

Foto: PROMO

Ostvarenje Yu Grupa - Trenutak sna je podržao Filmski centar Srbije. Koproducent filma je Mirko Miljuš.

Autor: redportal.rs