Zanimljive činjenice o životu Jurija Gagarina

Nekoliko zanimljivih činjenica iz života prvog čoveka koji je bio u svemiru - Jurija Gagarina, prenosi rs.rbth.com.

📍 Izgubio je olovku u svemiru ✏️

U brodskom dnevniku kosmičkog broda Gagarin je napisao samo jednu zabelešku. Posle leta je objasnio komisiji da mu je olovka odletela jer se olabavio šraf kojim je bila pričvršćena.

📍 Prva medalja koju je dobio posle leta je bila Za razvoj devičanskih polja 🏅

Gagarin se spustio u Saratovskoj oblasti na teritoriju koja je ulazila u projekat Devičanskih polja. Inače, kasnije su mnogi kosmanauti dobijali upravo ovu medalju iako je ona bila namenjena radnicima kolektivnih domaćinstava za postignute rezultate.

📍 Obožavaoci su mu kidali dugmad sa uniforme 🧑🏼‍🚀

Prvi kosmonaut je bio popularan kao zvezda estrade. Njagovi obožavaoci su prilikom susreta želeli da zagrle svog heroja, pa čak i da nešto njegovo zadrže za uspomenu. Obično su to bili dugmići. Posle takvih susreta Gagarinu je na uniformu prišivana nova dugmad, a on je i inače na putovanja uvek nosio rezervne dugmiće.

📍 Postao je počasni poglavica jednog afričkog plemena

Odmah nakon leta Gagarin je krenuo na veliku turneju po svetu. U Liberiji se između ostalih sastao sa predstavnicima plemena Кpele (Guerze) koji su ga izabrali za svog počasnog poglavicu.

📍 Bio je duhovit

U strukturi ličnosti preovlađuju društvenost, optimizam i zdrav humor, navodi Ministarstvo odbrane u opisu Gagarinovog karaktera. Mnogi prijatelji i saradnici su govorili da je Gagarin voleo šalu. Na primer, konstruktor Jevgenij Šiljnikov u svojoj Priči o Juriju Gagarinu pominje omiljeni Gagarinov vic 👇🏼

Leti vrabac, leti, a u susret mu velikom brzinom doleće raketa. Vrabac viknu: "Ej, zašto letiš tako brzo?", a raketa kaže: "Leteo bi ti još brže kad bi ti zapalili zadnjicu".

Autor: rs.rbth.com