Sahrani prisustvovalo 209 delegacija iz 128 država 🌍

Doživotni jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito umro je 4. maja 1980. godine, ali se od 26. februara nalazio u komi. Usled iščekivanja njegove smrti, državno rukovodstvo je detaljno isplaniralo sahranu, mada je došlo i do jednog propusta.

Na komemoraciji nedavno preminulom čuvenom fotografu Tomislavu Peterneku (1933—2024), ilustrator Jugoslav Vlahović je podsetio na jedan profesionalni podvig koji nije dovoljno poznat u javnosti.

Naime, Peternek je kao urednik fotografije NIN-a uspeo da, bez dozvole protokola, uđe u Plavi voz koji je trebalo da kovčeg sa Titovim posmrtnim ostacima doveze u Beograd. Bez problema je prošao pripadnike garde koji su obezbeđivali voz:

Plavi voz je krenuo za Beograd. Toma je kao slepi putnik ušao onako u svom stilu. Gardisti su ga pustili, on je delovao otresito i prošao. Posle je naišao Blažo Mandić, šef obezbeđenja. Voz je već bio krenuo! 🚄

IZVOR: YT / Hercegovina

Mandić je odlučio da Peternek ostane u vozu, pa je on uspeo da snimi vagon sa kovčegom, ali i narod koji je voz dočekivao na usputnim stanicama. Ovi snimci su danas svima poznati i predstavljaju važno istorijsko svedočanstvo o najvećoj sahrani u istoriji.

Bila je to fantastična reportaža koju niko nije imao i taj broj NIN-a je štampan u rekordnih preko 200.000 primeraka. 📰🗞️
View this post on Instagram

A post shared by Udruženje novinara Srbije (@unsrbija)

IZVOR: IG / @unsrbija

Autor: redportal.rs