Doslovni prevod je vodeni ormarić, a skraćenica je nastala u vreme kada nije bilo pristojno pričati o telesnim funkcijama

U poršlosti, smatralo se da je nepristojno izgovoriti reč toalet naglas u javnosti, pa se pojavio izraz WC - ali ljudi su ostali iznenađeni nakon što su shvatili šta ta slova zapravo znače.

Foto: Unsplash.com/ Tim Mossholder

Brojni korisnici društvenih mreža iznenadili su se nakon što su saznali značenje poznate skraćenice, koje nudi fascinantan uvid u istoriju toaleta i sanitarnih čvorova, piše britanski Miror.

Jedan ljubitelj istorije otkrio je da slova označavaju water closet - pristojan izraz za upotrebu toaleta u danima javnih toaleta.

Doslovni prevod je vodeni ormarić, a skraćenica je nastala u vreme kada nije bilo pristojno pričati o telesnim funkcijama. Prema vodoinstalaterskoj veb stranici Plambvorld, fraza water closet prvi put je korišćena u Engleskoj 1870-ih.

Izvorno poznat kao ormar za ispiranje, ovo je ubrzo postalo vodeni ormarić kroz popularnu upotrebu, pre nego što se razvilo u WC.

Foto: Pixabay.com/Alexas_Fotos

Devetnaesti vek bio je razdoblje velikih inovacija za moderne toalete, a napredak je znatno pomogao u poboljšanju javnog zdravlja i higijene.

Kraljevsko domaćinstvo angažovalo je jednog od najpoznatijih sanitarnih inženjera tog vremena Tomasa Krapera da zameni toalete u kući Sandringem novijim modelima 1886. godine.

Autor: nportal.rs