Preminula u Beogradu 2010. godine 😕

Na današnji dan 1914. godine u Slovenskoj Bistrici kod Mariboru rođena je Herta Has, jugoslovenska revolucionarka, ekonomista i jedna od četiri službeno priznate supruge doživotnog jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita.

Njen otac je bio istaknuti socijalista, tako da je već u porodici poprimila socijalističke ideje. Završila je Ekonomsku visoku školu u Zagrebu i tada je postala najpre članica Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), a potom i Komunističke partije Jugoslavije.

Učestvovala je u organizovanju prebacivanja dobrovoljaca u Španiju tokom građanskog rata, a 1937. godine je u Parizu upoznala Josipa Broza. Ponovo su se sreli dve godine kasnije u Istanbulu. Tu je počela njihova ljubavna veza. Zajedno su prešli u Zagreb i iznajmili kuću pod konspirativnim imenima inženjer Slavko Babić i Marija Šarić.

Međutim, njihova veza trajala je samo do 1941. godine. Kada je Tito prešao u Beograd, upoznao je Davorjanku Zdenku Paunović, svoju buduću suprugu, sa kojom je tada stupio u intimnu vezu. U tom trenutku, Herta je bila u poodmakloj trudnoći i u maju iste godine je rodila Aleksandra Miša Broza.

Jedno vreme ju je skrivao Vladimir Velebit, ali je ubrzo dopala ustaškog zatvora. U zatvoru je ostala do 1943. godine kada je razmenjena posle Martovskih pregovora. Najveći deo rata provela je kao partizanka u Sloveniji.

Nakon oslobođenja je radila u Saveznom izvršnom veću, a Tita je videla još samo jednom i to 1946. godine. Ponovo se udala i sa drugim suprugom imala dve kćerke. Umrla je 5. marta 2010. godine u Beogradu. Njen sin Mišo je radio kao hrvatski diplomata, a na predlog Franje Tuđmana upućen je u Rusiju i Egipat. Između 2004. i 2009. godine bio je ambasador Hrvatske u Indoneziji.

Autor: redportal.rs