Nastupali su širom Evrope i ostvarili značajne saradnje sa drugim umetnicima

Duo Mushkalica nastupiće u subotu, 30. marta u 21h u Foajeu Kolarčeve zadužbine i tom prilikom promovisati svoj novi album The New Balkan Sounds objavljen za diskografsku kuću Multimedia Music.

Foto: Multimedia Music/Nemanja Živković

Ovaj neuobičajeni duo je istraživački projekat dva umetnika, Zorana Anića i Nenada Ljubenovića. Oni su svoje bogato muzičko iskustvo ugradili u proces ponovnog, savremenog čitanja tradicionalne muzičke baštine. MUSHKALICA duo predstavlja izvor i početak ali i mudrost i jednostavnost. Kroz naizgled jednostavan koncept, dva instrumenta, poput gitare i harmonike, vraćaju nas na početke muzičkog izražavanja, lišene suvišnih detalja usmeravaju pažnju na osnovni element u umetnosti, čistu emociju.

- Poželeli smo da razgrnemo tu šumu zvukova koja nas okružuje u svakodnevnom životu, koji je postao veoma kompleksan. Muzika je kao i život postala prenatrpana detaljima, veštačkim zvucima, sintetičkim ritmovima, brojnim glasovima. Naša ideja je da zastanemo, da pogledamo unazad da bi shvatili šta je to što nas u muzici prati vekovima, šta je trajna vrednost i koji je najčistiji način da tu vrednost izdvojimo i predstavimo publici. Ovu muziku nije potrebno posebno čuvati, jer je svojom izvornom vrednošću uvek prisutna i time već sačuvana ali je lepo iznova je stavljati u vremenski kontekst i time spoznati njenu funkciju i vrednost u savremenom trenutku. To je proces u kome smo uživali, nadamo se da će te uživati i vi, slušajući ga - kažu članovi dua Mushkalica.

Foto: Multimedia Music/Nemanja Živković

Duo je koncertno veoma aktivan. Nastupali su širom Evrope i ostvarili značajne saradnje sa drugim umetnicima. Na samom početku svog koncertnog delovanja, a kao već svetski afirmisani umetnici, pripala im je ta čast da otvore World EXPO u Milanu 2015. Duo je izdao svoj prvi CD pod nazivom Mushkalica.

Od 2018. godine proširuju sastav sa drugim muzičarima i instrumentima i time od dua prerastaju u mizički projekat – Mushkalica music project. Njihova muzika je koncipirana tako da proširenjem sastava ona dobija novi snažniji volumen, punoću i kompleksnost zvuka i izraza. Time su dobili još jednu dimenziju, dimenziju novog balkanskog zvuka – The New Balkan Sounds.

Duo Mushkalica 30. marta nastupa u okviru projekta Artist Lounge, ciklusa koncerata u Foajeu Kolarca. Anić i Ljubenović će na ovom koncertu nastupiti u proširenom sastavu - gitara, harmonika, kontrabas i perkusije, i na taj način najaviti svoj sledeći novi album.

Ulaznice za koncert su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine.

IZVOR: YT / MUSHKALICA duo

Autor: redportal.rs