Najvažnije zapovesti da služimo Bogu i bližnjima, dodaje iguman Metodije 🔔

Za pravoslavne vernike danas je počeo Vaskršnji post, najduži i najstroži post koji traje do Vaskrsa, odnosno 48 dana.

Povodom početka Vaskršnjeg posta, poruku vernicima uputio je iguman Metodije, starešina manastira Hilandar:

Svaki post je prilika da se još više potrudimo. Naravno, hrišćani u sve dane života, pa čak i na najveće praznike, se trude da ispunjavaju zapovesti Božje, da žive život hrišćana, da uvek u svom životu i praktično pokazuju da su ovde na zemlji samo kao prolazni stanovnici.

Iguman Metodije dodaje da se ne treba lišavati svih radosti kako se ne bi palo u očajanje, ali da je vreme posta najbolje da vernici pokažu da se mogu privremeno odreći svakodnevnih dobara:

Mi pokazujemo da od ovog sveta koristimo ono što je najosnovnije, ono što je nama za život, da bismo mogli da živimo, da bi svako ispunjavao svoju dužnost, da bi služio bližnjima, da bi služio Bogu i svetoj crkvi, a ne da nam ovozemaljske dobroviti budu cilj. One samo treba da budu sredstvo. Ponekad i da se utešimo, naravno, to je kod nas ljudi potrebno da ne bismo baš u potpnosti pali u očajanje ako smo svega lišeni, lišeni svih radosti. Ali vreme posta je najbolje vreme da pokažemo da ovo što je ovde na zemlji nije nama cilj. Ni ovaj život, ni ova blaga zemaljska, već ona nam samo koriste da možemo da držimo život da bismo služili Bogu i bližnjima. I da bismo tako ispunili najveće zapovesti: ljubav prema Bogu i bližnjima.
View this post on Instagram

A post shared by Hilandar Foundation (@hilandar_foundation)

IZVOR: IG / @hilandar_foundation

Autor: redportal.rs