Otac: Cilj fondacije da deca odrastaju u duhu vrednosti koje je ona nosila

U Sava centru održava se događaj pod nazivom Sećanje na Angelinu, gde su prikazane haljine modnih dizajnera rađenih upravo po skicama Angeline Aćimović, stradale devojčice u OŠ Vladislav Ribnikar, piše Kurir.

Na samom ulasku, sa širokim osmehom i toplom dobrodošlicom, goste je dočekala porodica Aćimović, a redom su pristizali kako roditelji stradalih školaraca iz Ribnikara tako i porodice žrtava iz Malog Orašja i Dubone, ali i svih onih koji duboko saosećaju sa tragedijama koje su obeležile prethodnu godinu 💔.

Nakon dugih zagrljaja porodica žrtava, smestili su se na počasno mesto u prvim redovima. Potom se okupio i veliki broj dizajnera, mahom su to bili oni koji su svojim radom pomogli da se Angelinin san ostvari: od Bate Spasojevića, Igora Todorovića, Meline Džinović, dok se u redovima našla i poznata modna dizajnerka Sofija Milošević.

Inače, haljine koje su prikazane, radi prodaje biće od juče i još narednih mesec dana izložene u Sava centru, dok će prikupljeni novac ići u humanitarne svrhe 🤍. Stoga svi koji su zainteresovani moći će da podrže misiju fondacije upravo na ovaj način i doprinesu zajedničkom cilju čuvanja uspomene na nedužne žrtve.

Kreacije koje je osmislila tada 10-godišnja Angelina radili su Bata Spasojević, Ivana Davidović, Dragana Ognjenović, Hamel, Jelena Filipović, Igor Todorović, Sanja Perić, Stefan Đoković i mnogi drugi koji su na ovom projektu radili sa istim ciljem, a to je očuvanje sećana na Angelinu i ostale žrtve.

@andrijacikkic

I would like to wear this dresses #03052023🕊️ #angelinaacimovic #serbia #belgrade #foundation

♬ original sound - 2000smodels

IZVOR: TT / @andrijacikkic

Pored pomenutih, prisutni su bili i glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva Nenad Stefanović, kao i tužilac Nikola Uskoković.

Ivan Bosiljčić se na samom početku obratio svim gostima, porodicama žrtava, dizajnerima, sveštenstvu, ali i svim prijateljima koji su večeras ovde.

- Večeras ćemo slaviti njen život 🙏🏻 - ovim rečima otvorio je ovaj događaj poznati glumac Bosiljčić i dodao da od večeras počinje zvanično i rad fondacije pod imenom Angelina.

Potom minutom ćutanja uz pesmu hora Deca neba odata je počast svim nastradalima u prošlogodišnjim tragedijama, ali i stradalima na Kosovu i Metohiji 2004. godine.

Potresnim rečima obratila se porodica Aćimović uz veliku zahvalnost ljudima koji su doprineli da se oživi Angelinin talenat. Njena sestra dodala je da će ove kreacije biti prikazane na Nedelji mode sredinom aprila, a takođe Angelinine haljine biće poklonjene maturantkinjama, što će ujedno postati i tradicija ☝🏻.

- Angelina nam je ostavila veliko nasleđe, ali nije uspela da ostvari svoje snove. Sada je nama taj veliki zadatak, da bi ona bila ponosna na nas kao što smo mi ponosni na nju - rekla je Angelinina mama 🤍.

Na bini se našao Igor Todorović, zajedno sa svojim kolegama sa kojima je radio na ovoj misiji, te se obratio rečima zahvalnosti maloj Angelini za veliko nadahnuće 👇🏻

Draga deco, danas smo ovde da bismo ostvarili ideje, ipak, da bismo u tome uspeli, otkriću vam tajnu, citirajući reči Egziperija: "Čovek samo srcem dobro vidi, suština se očima ne da sagledati." Zato, svi mi smo svaku od ovih haljina radili iz srca, samo smo tako uspeli u tome i zato hvala Angelina.
@vecernjenovosti

Dior napravio haljine po crtežima ubijene devojčice Angeline Aćimović #dior #ribnikar #angelinaacimovic

♬ original sound - Večernje novosti

IZVOR: TT / @vecernjenovosti

A s obzirom na to da su sećali svih nastradalih, porodica Čikić dala je dozvolu da ovo veče upotpuni kompozicija njihovog sina Andrije Čikića koji je stradao u danu sa Angelinom i ostalom decom koja su nepravedno život izgubila tog 3. i 4. maja. Kompoziciju je izveo upravo Stefan Đoković, dizajner i pijanista, čime je ujedno oživeo delo i lik malog anđela.

- Tiha i nenametljiva ali i te kako primetna, uvek je sa pažnjom upijala svaku moju reč, iako je imala samo 10 godina, bila je izuzetno zrela. Kroz kreacije ona priča svoju priču - nastavnica iz škole mode i dizajna obratila se ovim rečima svim prisutnima, nakon čega su Angelinine drugarice Dorotea i Lana o Angelini pričale o svim njenim najlepšim osobinama, obećavajući pred prisutnima da će ispuniti zajedničke snove i ciljeve, potom uz njih, svoj govor održala je i Angelinina nastavnica srpskog jezika i književnosti.

Predstavljeno je 19 njenih kreacija.

Da podsetimo, Angelina je veliki talenat za kreiranje haljina pokazala tokom pohađanja škole mode, a njena porodica odlučila je da oživi njen rad u znaku sećanja na tragično nastradalu devojčicu, kao i da na ovaj način nastavi njenu misiju.

U spomen na devojčicu Angelinu i ostale žrtve masovnih ubistava u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu i u selima kod Mladenovca 3. i 4. maja prošle godine, porodica Aćimović je osnovala fondaciju koja će nositi njeno ime.

Anđelko Aćimović, otac stradale devojčice, objasnio je da je cilj fondacije da deca "odrastaju u duhu vrednosti koje je ona nosila", kao i podrška porodicama koje su takođe pretrpele te tragične gubitke.

Autor: kurir.rs/Tatjana Vasiljević