Ono što je počelo kao dečija igra potrage za blagom razvilo se u izvanredno arheološko otkriće

Jedan Norvežanin je nedavno podelio intrigantnu priču o svom otkriću iz detinjstva: pronalaženju srednjovekovnih novčića ispod pokve Edoj 1964. Jan Gunar Fugelsnes, zajedno sa svojim bratom, krenuo je u avanturističko istraživanje ispod crkve, otkrivši 14 srebrnih kovanica. Ovo blago je ostalo skriveno više od šest decenija sve dok Fugelsnes nije konačno otkrio svoju tajnu u jesen 2023.

Pozadina njihovog otkrića dodaje sloj istorijske dubine: tokom Drugog svetskog rata, izdubljeni pod crkve služio je kao tajno skladište za nacističku municiju. Ono što je počelo kao dečija igra „potrage za blagom“ razvilo se u izvanredno otkriće koje je do nedavno ostalo skriveno u žutoj Kodak kutiji za slajdove.

Fugelsnesovo otkriće je izazvalo interesovanje arheologa. Njihova analiza sugeriše da ovi novčići potiču iz srednjeg veka, potencijalno obuhvatajući vladavine kralja Magnusa VI koji je vladao do 1280. i kralja Kristijana I koji je vladao od 1450. do 1481. Pored novčića, Fugelsnes je takođe naišao na ćilibarski biser i devet igala, verovatno ostatke pogrebnih artefakata.

U Norveškoj, propisi nalažu da novčići iskovani pre 1650. pripadaju državi, osim ako nisu bili u privatnom vlasništvu pre 1905. Kao rezultat toga, Fugelsnes je dobrovoljno predao novčiće opštini Mere og Romsdal na čuvanje i dalje proučavanje.

Ova priča o dugo skrivanom blagu ne samo da doprinosi istorijskom bogatstvu Norveške, već i naglašava važnost očuvanja takvih artefakata za buduće generacije.

Autor: Redportal.rs