Kuran poziva i muškarce i žene da se pokrivaju i budu skromni...

Da li ste se ikada zapisali šta žene muslimanske veroispovesti nose ispod odeće - burke?

Pravila odevanja u islamskim zemljama su jasna: žene pokrivaju svoju kosu, telo, a često i lice. U Avganistanu ženama nije dozvoljeno da se slobodno kreću, a ako i izađu iz kuće, one moraju da nose burku što znači da su im i oči pokrivene.

Ukoliko prekrše pravilo Talibana, ove žene neće biti direktno kažnjeni, ali će zato muškarci odgovorni za njih snositi ozbiljne posledice, piše npr.org.

Foto: EPA-EFE

Zašto se nosi burka?

Kuran poziva i muškarce i žene da se pokrivaju i budu skromni. Mada u Kuranu nigde ne piše da se žena mora pokrivati na ovaj način, tj. da mora da nosi burku.

Šta nose žene ispod burke ili hidžaba?

Sećate li se filma Seks i grad u kojem su glavne junakinje u Dubaiu? Tom prilikom Keri, Samanta, Šarlot i Miranda se šokiraju kada otkriju da žene ispod burki nose markiranu odeću svetski poznatih dizajnera.

Ali realnost je malo drugačija nego na filmu. Naime, žene ispod burke tokom letnjih meseci najčešće nose samo donji veš, dok tokom hladnijeg perioda oblače i haljine.

- Burka se nosi kako bi sakrila žensku lepotu i ukrase. U kući se sredim, ali kad izađem nosim burku preko haljine ili čak farmerki i majica. U kući, burka je okačena na ofinger - priznala je jedna žena na forumu quora.com
- Žena se oblači kako želi u vreme kada oko nje nisu muškarci. Ona se 'pokazuje' samo mužu i deci. U svim drugim prilikama ona nosi hidžab ili burku ili neku drugu tradicionalnu muslimansku nošnju - priznaje druga učesnica foruma.
- Ne nose sve muslimanke burku, ali hidžab je skoro obavezan za sve devojke i žene. Ako neka nosi burku, nosi je da bi bila bliže Alahu. Onoj koja je prisiljena da nosi burku, želim da joj Alah da snage, jer na bruku ili nikab niko ne treba biti prisiljen. To mora biti lična odluka onog ko ga nosi," navodi treća žena na pomenutom forumu.

Autor: nportal.rs