Čuvena istorija Krive kuće datira iz 1765. godine, kada je prvi put podignuta kao seoska kuća da bi kasnije prešla u pab

Kriva kuća, kultni britanski pab iz 18. veka poznat po svojoj šarmantno iskrivljenoj arhitekturi, pretrpeo je tragičnu sudbinu prošle godine kada je postao žrtva misteriozne vatre praćene neovlašćenim rušenjem. Smešten u srcu sela Himli, u centralnoj Engleskoj, ova veoma voljena ustanova zauzela je posebno mesto u srcima lokalnog stanovništva, privlačeći posetioce iz daljine da uživaju u svojoj neobičnoj privlačnosti.

Požar, čiji uzrok nije otkriven jer je pab neovlašćeno srušen pre okončanja uviđaja, ostavio je zajednicu u žalosti. Krivična istraga je bila pokrenuta ali na kraju nije podignuta nikakva optužnica. Uprkos neuspehu, Savet Južnog Stafordšira zauzeo je odlučan stav da vrati Krivu kuću u njeno pređašnje stanje. Naime, dali su njenim trenutnim vlasnicima rok do februara 2027. godine da ponovo sazidaju pab tako da bude identičan originalnom, uključujući i krive zidove koji su nastali kao posledica krivljenja temelja. Ukoliko se ova odredba ne ispoštuje, vlasnicima preti krivično gonjenje.

To je obradovalo meštane koji su takođe bili veoma glasni sa svojim zahtevom da se Kriva kuća obnovi. Pokret Obnovimo Krivu kuću je imao ogromnu podršku, posebno na družtvenoj mreži Facebook, gde je njihova grupa brojala preko 35.000 članova.

Čuvena istorija Krive kuće datira iz 1765. godine, kada je prvi put podignuta kao seoska kuća da bi kasnije prešla u pab usred rastuće industrije rudarstva uglja u regionu. Uprkos strukturalnim izazovima zbog geoloških pomeranja ovog područja, pab je postao cenjena lokalna znamenitost, koja očarava posetioce svojim šarmom i bogatim nasleđem.

Autor: Redportal.rs