Vladao 58 godina i imao 12 dece ☝🏻

Na današnji dan 1921. godine u Antibu je preminuo crnogorski kralj Nikola I Petrović Njegoš.

Rođen je 1841. godine u Njegušima kao sin vojvode Mirka. Na crnogorskom prestolu je 1860. godine nasledio svog strica knjaza Danila koji je ubijen u atentatu u Kotoru. Aktivno je pomagao srpske ustanike u Boki i vodio je rat protiv Turske (1876-1878) posle kojeg je Crna Gora dobila međunarodno priznanje na Berlinskom kongresu.

U braku sa Milenom Vukotić imao je desetoro dece. Najstariju kćerku Jelenu udao je za italijanskog kralja Vitoria Emanuelea III, kćerku Milicu dao je za suprugu ruskom velikom knezu i generalu Petru Nikolajeviču (unuku imperatora Nikolaja I), Anastasiju Stanu isprosio je ruski svetli knez Georgij Maksimilijanovič Romanovski, Anu je isprosio nemački princ Franc Josif fon Batenberg, dok je kćerka Ljubica Zorka bila supruga kneza Petra Karađorđevića, potonjeg kralja Srbije. Zbog ovakve politike, Nikola je nazivan tastom Evrope.

Foto: Wikipedia.org/Andrija12345678

Knjaz Nikola je izvršio reformu države, doneo je Opšti imovinski zakonik i 1905. godine Crnoj Gori podario prvi ustav. Krunisan je za kralja 1910. godine. Vladao je autokratski, skoro neograničeno. Zalagao se za ujedinjenje srpskih zemalja i učestvovao je u Balkanskim ratovima (1912-1913), kada je značajno proširio teritoriju Crne Gore, priključivši joj Metohiju i Skadar.

Napustio je Crnu Goru nakon kapitulacije 1916. godine tokom Prvog svetskog rata i nastavio je život u emigraciji. Podgorička skupština ga je u novembru 1918. godine zbacila sa prestola i proglasila bezuslovno ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom, te je bio prinuđen da ostane u izgnanstvu.

Kralj Nikola je prvobitno bio sahranjen u ruskoj crkvi u Sanremu. Njegov naslednik Danilo se odrekao prava na presto u korist maloletnog bratanca Mihaila koji je kasnije priznao svog strica kralja Aleksandra I Karađorđevića za legalnog i legitimnog vladara, te se preselio u Jugoslaviju.

Od 1989. godine posmrtni ostaci kralja Nikole i kraljice Milene počivaju u Dvorskoj crkvi na Cetinju.

IZVOR: YT / Predrag Maksimović

Autor: redportal.rs