U pravo doba dana, svetlost čini da pećina oživi 🤓

Ekspedicija koja je pokrenuta u blizini grada Kardžali u Bugarskoj dovela je do otkrića zanimljive pećine. Nazvane Utroba, prekrivena je klesanim tragovima i nišama, jedna od kojih neverovatno podseća na vulvu - te se prirodno odmah nametnulo pitanje da li je pećina prirodno nastala ili je ljudskih ruku delo?

Detaljnije analizirajući Utrobu, istraživači su otkrili da su neke njene delove namernbo uobličili ljudi, uključujući i pukotinu koja je proširena polukružnim kresanjem. S obzirom na pedantnost i detalje s akojim je klesana, vrlo verovatno jke nosila određenu vrednost lokalnoj populaciji.

Ko li je napravio? Prema jednoj od teorija ona je delo nekadašnjeg naroda koji ježiveo na ovim predelima pod imenom Tračani i koji su tvorci još nekoliko kamenih oltara u istom regionu gde je i Utroba.

Tračani su bili antički narod koji je zauzimao teritoriju istočnog Balkanskog poluostrva, južno od reke Dunav u oblasti koju bi danas zauzimali delovi Istočne Srbije, cela Bugarska, severoistočna Grčka i evropski deo Turske. Prodežu se unazad do pre oko 3.500 godine p. n. e. i posedovali su naprednu kulturu koje je bila nadalekko poznata po umetnosti, poeziji i ratu.

Van navedene niše u obliku vulve, pećina Utroba zauzima površinu od oko 2 kilometra kvadratna u okviru koje se nalazi više različitih kamenih formacija i klesanja koji ukazuju da ceo lokalitet posedovao kulturni i religijski značaj.

Sudeći prema tumačenju Bugarskog ministarstva turizma, ovo je bio lokalitet koji je posedovao i tzv šarapane (isklesane mala kamena udubljenja u kojima se držalo vino tokom ceremonija), deo "magije" Utrobe se vidi i u igri svetlosti koja nastaje tačno oko podneva. Tada svetlost "penetrira" u pećinu kroz mali otvor i pojačava njenu celokupnu estetiku.

Kako je navedeno u objavi ministarstva:

Naziva se utroba zbog svog oblika, jer liči na žensku matericu. Oltar je isklesan u južnom delu pećine. Svetlost se kreće od ulaza i duž poda pećina i sinhronizovana je sa kretanjem Sunca. Ona dostiže svoj maksimum sjaja u podne kada se jasno, duž njene cele centralne osovine do oltara, jasno vidi ženska materica.

Šta se tačno odvijalo u pećini objasnio je još 2018. godine u svom radu Evgenij Koev, koji je opisao ceo prostor kao zatvoreno tajno mesto u kome su parovi pokušavali da začnu, ili kao kapela gde su se prinosili ritualni darovi - bilo da je u kontekstu trudnoće ili u kontekstu plodnosti zemlje i prinosa. Koev takođe navodi da i deo pećine potseća na voće i na đitarice po svom izgledu, te je ponovo to protumačio kao simboliku koja ukazuje da se možda radi i o kultu plodnosti same zemlje.

Mnoga pitanja i dalje stoje neodgovorena, posebno ona koja se tiču toga ko je koristio Utrobu i šta je ona njima značila - ali ova sama simbioza prirodnog reljefa dorađenog ljudskim rukama je zaista impresivan i čudan element u geografiji i istoriji Balkanskog poluostrva.

Autor: redportal.rs