Svega čega se dotaknemo i što pogledamo donosi nam znanja, govorila je velika pesnikinja 📚

Na današnji dan 1993. godine preminula je Desanka Maksimović, srpska pesnikinja, profesorka i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Rođena je 1898. godine u Rabrovici kod Valjeva, a njen predak bio je Jovan Simić Bobovac, knez podgorske knežine i ustanički prvak. Po završetku studija književnosti u Beogradu, radila je u Obrenovačkoj gimnaziji, Trećoj ženskoj gimnaziji u Beogradu, Učiteljskoj školi u Dubrovniku i Prvoj ženskoj realnoj gimnaziji u Beogradu. Bila je stipendista francuske vlade i provela godinu dana na usavršavanju u Parizu. Za dopisnog člana SANU izabrana je 1959, a za redovnog 1965. godine. Sahranjena je u porti crkve u rodnoj Brankovini.

Na pitanje u jednom intervjuu šta bi bila njena poruka budućim generacijama, Desanka je odgovorila:

Prvo bih molila one koji su se tek rodili i počeli da rastu da gledaju da budu zdravi. Da se sačuva zdravlje! 🍎 Druga bi poruka bila da se stekne što više znanja. Da se ima radoznalosti za sad život oko sebe, i opipljivi, i vidljivi i psihički, da se sazna šta je bilo pre nas, pa prema tome da se upravlja šta će posle biti. 📚 Pa bih poručila da, naravno, vole ceo svet i sve ljude, ali da najviše vole svoju domovinu. Da se sećaju uvek ko je za tu domovinu umro, ko je sve izginuo i da ne možemo mi nju harčiti kako je nama volja, nego otprilike prema idejama onih koji su za nju umirali. ❤️

IZVOR: YT / Svet Laži

Autor: redportal.rs