Poreklo ovog broda je za sada još uvek velika misterija

Masivni, prevrnuti trup naizgled drevnog broda pojavio se bez upozorenja duž jugozapadnog vrha Njufaundlenda u Kanadi, izazivajući veliku znatiželju i divljenje kod lokalnog stanovništva.

Vanda Blekmor kaže da je njen 21-godišnji sin Gordon usplahiran uleteo u njenu kuću ujutru 20. januara nakon što je ugledao dugu senku ispod vode odmah pored plaže u blizini Kejp Reja. Čim je plima izašla, obukla je jaknu i sama krenula da je vidi.

Od tada, olupina je privukla stalan tok meštana koji su morali da pregledaju njene dugačke, zakrivljene daske i drvene tiple koji ih drže zajedno, kako bi zadovoljili svoji znatiželju.

IZVOR: YT / CBCTheNational

- Neverovatno je, ne postoji druga reč za to. Samo me zanima da li mogu da identifikuju brod, koliko je star i da li je na njemu bilo izgubljenih duša - rekala je gospođa Blekmor u intervjuu za lokalne medije.

Predsednik Društva za očuvanje olupina brodova Njufaundlenda Nil Berdžes pretpostavlja da je brod izgrađen u 19. veku, napominjući da ga je nekoliko različitih faktora dovelo do tog zaključka. Drveni tiplovi koje je prva primetila Vanda Blekmor nazivaju se rovovima i korišćeni su kao ekseri u drvenim brodovima iz tog doba. U olupini se nalaze i bakarni klinovi, svaki širok više od dva centimetra, koji su bili korišćeni za spajanje dasaka trupa, za koji je Berdžes rekao da je prilično veliki.

- Ovo je bio poprilično veliki jedrenjak. Izmerena je dužina trupa od 24 metara, s tim da trup nije ceo, što znači da je sam brod bio duži od toga. Inače, trup je od hrastovine, što znači da brod nije napravljen u Severnoj Americi. Veoma sam uzbuđen zbog ovog otkrića - objasnio je Berdžes.

Vanda Blekmor je takođe uzbuđena i zainteresovana za ovo otkriće, zbog čega joj je veći deo protekle nedelje protekao u pisalnju mailova svima kojih je mogla da se seti — Arhivi pomorske istorije na Memorijal univerzitetu, čak i premijeru — svako ko bi možda mogao da pošalje stručnjake na Kejp Rej i kako bi se osiguralno da olupina bude zaštićena. Ona se nada da će stručnjaci uspeti da otkriju istoriju ovog brodu, kao i da će brod postati deo izložbe muzeja Svetionik Kejp Reja.

Prvi svetionik na tom mestu izgrađen je 1871. godine i navodio je brodove iz celog sveta. Naime, Kejp Rej je pre nekoliko vekova bio deo veoma prometne pomorske rute. Zbog toga je poreklo ovog broda tako velika misterija, jer bi mogao biti sa bilo kog mesta na planeti.

Autor: Redportal.rs