Posle rata bio dom Mihiza i Miće Popovića 🏠

U prostorijama Italijanskog instituta za kulturu otvorena je izložba Italijanski paviljon na Starom sajmištu – Putovanje kroz vreme, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

Izložba je otvorena u saradnji Memorijalnog centra Staro sajmište i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, a priredili su je istoričar dr Milan Koljanin i istoričarka umetnosti Asja Drača Muntean, izvršna direktorka Memorijalnog centra.

Izložbu su u petak 26. januara otvorili ambasador Italije Luka Gori i direktor Instituta Roberto Činkota, a ona treba da javnosti prikaže jednu etapu jugoslovensko-italijanskih, odnosno srpsko-italijanskih odnosa

Zainteresovani će izložbu moći da pogledaju do 14. februara u prostorijama Instituta u Ulici kneza Miloša br. 56. Radno vreme Instituta je od ponedeljka do četvrtka između 10.00 i 18.00 časova, odnosno petkom od 10.00 do 15.00 časova.

IZVOR: X / @IICBelgrado

Italijanski paviljon bio je deo Beogradskog sajma koji je izgrađen krajem tridesetih godina 20. veka na levoj obali Save. Za vreme Drugog svetskog rata, Sajmište je najpre pretvoreno u nacistički logor za Jevreje pod nazivom Jevrejski logor Zemun, a zatim je pretvoreno u Prihvatni logor Zemun.

Kompleks Starog sajmišta je, nakon rata, adaptiran za funkciju izgradnje Novog Beograda. Potom je Italijanski paviljon postao deo umetničke kolonije, pa su u njemu jedno vreme stanovali slikar Mića Popović i književni kritičar Borislav Mihajlović Mihiz.

Narodna skupština Republike Srbije je 2020. godine donela Zakon o Memorijalnom centru Staro sajmište kojim je formirana ustanova kulture nadležna za upravljanje ovom prostornom celinom.

Foto: Filip Pejković

Autor: Filip Pejković