Štamparija Crnojevića

Oktoih prvoglasnik je prva ćirilična štampana knjiga Južnih Slovena. Štampanje ove prve crnogorske inkunabule, bogoslužbene knjige, započeto je u zimu 1493, a završeno 4. januara 1494. godine.

Među knjigama koje je štampao jeromonah Makarije u Crnojevića štampariji na Obodu svojom umetničkom lepotom i prekrasnim inicijalima izdvaja se Oktoih Prvoglasnik. Odlikuju ga najviši dometi štamparstva XV veka i po grafičkoj lepoti ne zaostaje za venecijanskom produkcijom toga vremena. Do danas je sačuvano 105 primeraka.

IZVOR: YT / Duh Crnih Brda . Дух Црних Брда

Štamparija u kojoj je štampan Oktoih je poznata kao Štamparija Crnojevića, prva južnoslovenska ćirilična štamparija i prva državna štamparija u svetu. Oktoih je štampan u relativno velikom broju, od čega je do danas sačuvano 105 primeraka. Đurađ Crnojević je bio obrazovan čovek i ljubitelj knjige, svestan da knjiga ima večni smisao i značaj. Izum tehnike, štampariju za pečatanje knjiga podario je svome narodu kao nastavljač i naslednik slavnih prethodnika.

Prvi štampar, koji je odštampao sve knjige iz Crnojevića štamparije bio je štampar Makarije. Makarije je bio glavno tehničko lice i rukovodilac štamparije, a radio je sa još 7 pomoćnika. Pretpostavlja se da je štamparsku veštinu učio u Veneciji. Bio je ne samo talentovani štamapar, već i daroviti i uman mislilac i bogoslov. Kada je 1496. godine Đurađ Crnojević pred turskom najezdom napustio Cetinje i Crnu Goru prestala je sa radom i štamparija, ali su ostale knjige štampane u njoj. Osim kvalitetne dvobojne štampe isticale su se i umetnički veoma uspelim ilustracijama, što im obezbeđuje primat među staroštampanim knjigama.

Autor: redportal.rs