Obično ulogu položajnika ima dete

Pravoslavni vernici širom sveta sutra obeležavaju najradosniji hrišćanski praznik Božić, koji se tradicionalno u Srba dočekuje sa brojnim običajima i za koji se vezuje duga tradicija. Posebnu simboliku nosi uloga položajnika, za kojeg se veruje da će porodici doneti zdravlje i radost tokom cele godine, uz prizvuk starog verovanja da je položajnik mudrac sa Istoka, piše Magazin Novosti.

Naime, na Božić, rano ujutru, prva osoba koja dođe u dom ima poseban status i naziva se – položajnik. NJegova misija je da donese radost u kuću.

On može da nabroji sve što misli da bi domaćinu bilo važno da mu se umnoži i na kraju kaže: Amin, bože, daj!

Kada položajnik uđe, običaj je da pozdravi ukućane rečima Hristos se rodi, a onda da priđe ognju, uzme grančicu badnjaka i džara vatru uz reči: Koliko varnica, toliko zdravlja, koliko varnica, toliko sreće i veselja, koliko varnica, toliko parica. On može da nabroji sve što misli da bi domaćinu bilo važno da mu se umnoži i na kraju kaže: Amin, bože, daj!

Veruje se da će porodica zahvaljujući tome biti zdrava i radosna tokom cele godine, uz prizvuk starog verovanja da je položajnik mudrac sa Istoka i da dok džara vatru, gata po zvezdama u korist domaćina 💖.

Obično ulogu položajnika ima dete, koje dobija simboličan poklon u znak zahvalnosti. Danas se sve češće preskače džaranje vatre, ali položajnik, darovi za položajnika u vidu čarapa, knjiga ili sitnih poklona i badnjak opstaju.

Autor: magazin.novosti.rs