Tužan kraj godine za Dizni 😥💔

Bila je ovo godina izazova za Dizni, a najveća i najistaknutija svetska kompanija za zabavu mora da je završi emotivnim: „zbogom!” svom najstarijem prijatelju Mikiju Mausu.

Da budemo jasni nije Miki Maus, onaj koga viđamo svakodnevno na majicama i torbama, taj koji napušta najsrećnije mesto na svetu kada mu zaštita autorskih prava ističe 1. januara.

To je Miki sa čuvenog parobroda, pacolika figura sa vretenastim nogama koju je kreirao Volt Dizni za istoimeni revolucionarni film iz 1928, koji ulazi u javno vlasništvo nakon 95 godina provedenih u Diznijevom gnezdu. Njegov drug u kratkom animiranom filmu, najranija verziji Mini Maus, mu se pridružuje.

Gubitak ekskluzivnih prava na istorijski važan prvi nacrt lika koji je osvojio srca miliona širom sveta će duboko poremetiti kompaiju. To je ona pokazala decenijama unazad preduzimajući pravne manevare da bi ih sačuvala.

Dizni trenutno nalazi u turbulentnim vodama. Trenutno ratuje sa republikanskim guvernerom Floride, Ronom DeSantisom, oko prava LGBTQ+ zajednice, striming servis Dizni+ trpi velike finansijske gubitke, a šlag na tortu je i serija filmskih promašaja.

Kompanija se borila da sačuva vlasništvo nad originalnim Mikijem, dodatno produžavajući borbu za zaštitu autorskih prava, uključujući pravne pretnje trima obdaništima na Floridi 1989. zbog ukrašavanja zidova likovima iz Diznijevih crtanih filmova.

Pošto pravosudni organi nisu pokazali interesovanje za dalje produženje, autorska prava Steamboat Willie-a ističu na Novu godinu. Dizni će nastaviti da plasira film i njegove likove, ali to znači da su i drugi slobodni da to učine, kako im odgovara.

Kompanija za video igre Fumi je već objavila krvavi trejler za igricu koja će se pojaviti 2025. godine pod nazivom Mouse. Ona prikazuje glodara mršavih udova sa karakteristikama sličnim originalnom Mikiju. On je prikazan kao krvožedni gangster. Crno-bela pozadina, muzika i atmosfera upadljivo podsećaju na klasik animatora Uba Iverksa iz 1928.

Alarmantni presedan postavljen je ranije ove godine nakon isteka u januaru 2022. kada je Dizni izgubio ekskluzivna prava na Vini Pua, koje je držao od 1961. Nekada porodični, voljni, blesavi medved pretvoren je u serijskog ubicu u filmu Krv i med.

Kakva je sudbina Mikija Mausa ostaje nam da vidimo.

Autor: redportal.rs