Skulptura puna SIMBOLIKE! 😍

Danas je ključni trenutak u restauraciji pariske katedrale Notr Dam , jer se zlatni petao postavlja na njen toranj. To je ključni korak u oživljavanju spomenika nakon razornog požara u aprilu 2019. Petla je dizajnirao glavni arhitekta Filip Vilenjuv, a on će zameniti original koji je nepopravljivo oštećen u požaru.

Petao predtavlja francuski simbol budnosti i Hristovog vaskrsenja. U njemu će se nalaziti svete relikvije: To uključuje fragmente Hristove trnove krune i ostatke Svetog Denisa i Svete Ženevjeve. Kruna od trnja, koja se smatra najsvetijom relikvijom Notr Dama, bila je među blagom koje je brzo uklonjeno nakon što je izbio požar. Doneo ga je u Pariz kralj Luj IX u 13. veku, a navodno je pritiskao Hristovu glavu tokom raspeća.

Petla će blagosloviti pariski nadbiskup Loran Ulrih. U zatvorenoj cevi unutar skulpture biće navedena imena skoro 2.000 pojedinaca koji su doprineli rekonstrukciji katedrale, naglašavajući kolektivne napore iza radova.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je prošle nedelje posetio lokaciju kako bi otpočeo jednogodišnje odbrojavanje do njenog ponovnog otvaranja, najavio je da će originalni petao biti izložen u novom muzeju. Ovaj potez, zajedno sa planovima da se na ponovno otvaranje katedrale sledeće godine pozove papa Franja, naglašava značaj Notr Dama u francuskoj istoriji i kulturi.

Instalacija petla, koja kruniše toranj rekonstruisan prema dizajnu Ežena Viole-le-Duka iz 19. veka, je snažan podsetnik na njegovo srednjovekovno poreklo kao simbol nade i vere. Njegova dugogodišnja povezanost sa francuskom nacijom od renesanse dodatno doprinosi njenom istorijskom i kulturnom značaju, označavajući novo poglavlje obnove i nade za Notre Dam i francuski narod.

Autor: redportal.rs