Zaštitnik kraljevske porodice od 1890. godine 👑

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Svetog apostola Andreja Prvozvanog.

Sveti Andrej bio je brat apostola Petra, a nazvan je Prvozvani pošto ga je Isus Hrist prvog pozvao da mu bude učenik i apostol. Propovedao je hrišćanstvo po Maloj Aziji i Balkanu. Stradao je tako što je razapet na krst.

Po tradiciji, Sveti Andrej Prvozvani se poštuje kao zaštitnik Škotske, Barbadosa, Ukrajine i Rusije. Slavljen je i kao patron ruske carske porodice Romanov.

U istoriji srpskog naroda je praznik Svetog Andreja imao izuzetan značaj. Naime, na ovaj dan su srpski ustanici 1806. godine oslobodili Beograd, a Svetoandrejska skupština 1858. godine je izglasala smenu kneza Aleksandra Karađorđevića i restauraciju dinastije Obrenović.

Apostol Andrej je od 1890. godine i krsna slava kraljevske porodice Karađorđević, pošto je tadašnji knez, a potonji kralj Petar I zatržaio blagoslov mitropolita beogradskog Mihaila da umesto Svetog Klimenta slavi Svetog Andreja. Kralj Petar se na ovo odlučio nakon smrti supruge Ljubice Zorke, kćerke crnogorskog knjaza Nikole Petrovića, kao i tek rođenog sina Andrije.

Autor: redportal.rs