ISTINA o jednoj od NAJPOZNATIJIH ljubavnih priča 😲

Dugo očekivani film Ridlija Skota je najzad počeo da se prikazuje u bioskopima širom sveta. Jedna od centralnih tema je čuvena priča Napoleona i Žozefine. Ulogu njegove najveće ljubavi u filmu tumači Vanesa Kirbi. Ovaj izbor je zanimljiv zbog toga što je ova glumica 14 godina mlađa od Hoakina Finiksa, dok je Žozefina bila 6 godina starija od Napoleona. Ova činjenica je i te kako uticala na njihove sudbine. A kako, možete pročitati u nastavku teksta.

Žozefina je tokom revolucije postala udovica sa dvoje dece i to je njenu sudbinu učinilo nesigurnom. Nakon što je zamalo i sama stradala tokom terora, nije mogla da raspolaže porodičnom imovinom. Već je bila u 30im, te se nije smatrala mladom, ali se ipak trudila da bude primećena. Tako je i upoznala Napoleona, tada mladog generala koji se ludo zaljubio u nju. U martu 1796 su se venčali, nakon samo par meseci poznanstva i on je ubrzo otišao na front, kada je i krenuo njegov vrtoglavi uspon. 

Iz Italije joj je napisao na desetine strastvenih pisama. Ona su toliko puna emocionalnih ucena da stalne izjave ljubavi mogu zvučati više preteće nego sladunjavo: 

Nikad mi ne pišeš, nije te briga za tvog muža... Ne dobijam nikakve vesti od tebe, siguran sam da me više ne voliš... Svakog dana brojim tvoja zlodela... Vičem od besa da te više ne volim, ali zar te ne volim još više?!

Kada mu se Žozefina pridružila u Italiji, on je pratio svaki njen pokret i čak otvarao njena pisma. Međutim, kada su se ponovo ujedinili, on je bio manje očaran. Napoleon je prepoznao korisnost veza svoje žene i činilo se da prihvata neusaglašenost u njihovim osećanjima. Njegovi raniji romantični izlivi poprimili su sasvim drugačiji ton već 1797. godine, a do 1800. postao je prilično hladan. Ova pisma su praktična, a od izjava ljubavi su ostale samo fraze poput „hiljadu nežnih stvari“.

Pošto je bila supruga proslavljenog ratnog heroja, Žozefina je iskoristila političke veze u sopstvenu korist. To je verovatno bio način da se odupre kontroli koju je Napoleon vršio nad ostatkom njenog života. Svesni koliko opasni mogu biti kao tim, klevetnici su širili glasine, kako bi narušili Žozefininu reputaciju. Žozefinina pisma njenom ljubavniku Hipolitu Čarlsu daju predstavu o tome koliko je njena situacija bila opasna.

Napoleon je bio u pohodu na Egipat kada je saznao za njenu aferu. Pismo u kome govori o tome su presreli Britanci i za to se ubrzo saznalo u Francuskoj. Oprostio joj je kada se vratio u Pariz, a ona podržala politički manevar koji je doveo do njegovog preuzimanja vlasti nakon državnog udara 1799.

Bila mu je potrebna Žozefinina taktičnost i aristokratsko poreklo, da bi se izgladio frakcionizam koji je karakterisao revolucionarnu deceniju. Uživala je u ulozi koju je igrala u stvaranju nove Francuske. Pošto nije bila voljna da se pridruži svom mužu u Italiji 1796. godine, sada je počela je da ga prati svuda. U njenom interesu je bilo da ga ne privuče mlađa žena.

Kada je Napoleon 1804. postao car, postavilo se pitanje naslednika. Žozefina nije mogla da mu ga podari, te je razvod postao neminovan 1809. godine. On je okarakterisan kao žrtva zbog nacije. Napoleon je nastavio da posećuje Žozefinu i da joj piše pre venčanja sa habzburškom nadvojvotkinjom Marijom-Luizom od Austrije. Žozefina je čestitala Napoleonu rođenje sina 1811. godine, rekavši mu da će uvek deliti njegovu sreću jer su njihove sudbine bile nerazdvojne.

Poslednji put ju je video pre pohoda na Rusiju 1812. godine. Ona je umrila 1814, a on je dane pre progona na Svetu Jelenu proveo u Malmasonu, njenoj omiljenoj vikednici, mestu na kome ju je video poslednji put. Neposredno pre nego što je umro 1821, Napoleon ju je sanjao. Njegov verni maršal je zabeležio: „Rekao je da je video Žozefinu i da je razgovarao sa njom“. Nadao se da će uskoro ponovo biti zajedno.

Istina je da su oboje voleli moć i slavu više nego što su voleli jedno drugo, ali ipak je on brinuo o njenoj deci, dok mu ona nije stajala na putu kada mu je trebao naslednik. Ona je bila njegova talija, a samim tim što je poslednje dane pred izgnanstvo proveo na mestu na kome je bio srećan sa njom i gde ju je video poslednji put, pokazuje koliko mu je značila. 

Autor: redportal.rs