Održavaju se od 24. do 28. oktobra

U MTS dvorani danas je održana pres-konferencija povodom Dana italijanskog filma (CINEMA MADE IN ITALY) u Srbiji 🎬. Oni će se održati od 24. do 28. oktobra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Na konferenciji su govorili:

🎬 Nj. e. Luka Gori, ambasador Republike Italije u Srbiji;

🎬 Roberto Čikota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu;

🎬 Kristina Kasano, Head of Promotion of Italian of Contemporary Cinema Worldwide (onlajn uključenje iz Italije);

🎬 Monika Moskato, Head of Promotion of Italian of Contemporary Cinema Worldwide (onlajn uključenje iz Italije);

🎬 Igor Stanković, direktor MCF-a, koorganizatora Dana italijanskog filma.

Foto: redportal.rs/Jovana Radić

Foto: Redportal.rs

Igor Stanković je rekao da je ovo jedinstvena manifestacija koju potpuno podržava Cinecittà, Italijanski institut za kulturu i Ambasada:

Narednih dana i u narednim godinama bićemo u prilici da vidimo pravu recentnu italijansku kinematografiju 😎. Program obiluje najnovijim filmovima, filmovima koji su bukvalno 2023. godine producirani i prikazani u bioskopima. Neki su prikazani i na Venecijanskom festivalu.

Foto: redportal.rs/Jovana Radić

Nj. e. Luka Gori je istakao 👇🏻

U odnosima između Italije i Srbije film je svakako veoma važna komponenta i postoji već razvijena tradicija u ovom značajnom sektoru 💕. Ovaj festival nastavlja tu tradiciju. Moram da pomenem i da postoji sporazum o koprodukciji filmova koji je u procesu ratifikacije između dve zemlje.

Dodao je:

Ovaj festival se odigrava u nedelji kada imamo i nedelju italijanskog jezika i film je, svakako, važan pokretač italijanskog jezika.

Foto: redportal.rs/Jovana Radić

Video: Redportal.rs

Roberto Čikota je govorio o tome da je u Srbiji već tri godine i da je film taj koji, kada je reč o umetnosti, spaja Srbiju i Italiju 🤗, dok bi na drugom mestu možda bila muzika:

Italijanski film je prisutan u Srbiji tokom cele godine. Imamo saradnju sa mnogim festivalima i na taj način garantujemo prisustvo italijanskog filma, kako u većim gradovima tako i u manjim. Jako nam je bitno da promovišemo italijanski film u svetu i zato nam je značajna sinergija sa institucijama.

Foto: redportal.rs/Jovana Radić

Video: Redportal.rs

Kristina Kasano je, putem onlajn uključenja, rekla da je za manifestaciju izvršena selekcija najsavremenijih filmova, koji su učestvovali na najvažnijim festivalima u Kanu, Roterdamu, Torontu i Veneciji 👇🏻

Reditelj kada se nađe u salama koje nisu italijanske može zapravo da vidi konkretan odgovor publike.

Foto: redportal.rs/Jovana Radić

Monika Moskato je napomenula da selekciju ne vrši Cinecittà, već filmski kritičar Đorđo Gozeti, koji je u dogovoru sa Igorom osmislio ovu manifestaciju.

Autor: redportal.rs / Jovana Radić