Povodom počasnog gostovanja Francuske na 66. Međunarodnom Beogradskom sajmu knjiga

Francuski institut i ambasada Republike Francuske u Srbiji organizuju manifestaciju Confluences – Francuska u Srbiji koja će trajati do 15. decembra 2023. godine.

Povodom počasnog gostovanja Francuske na 66. Međunarodnom Beogradskom sajmu knjiga, Francuski institut i Francuska ambasada pozvali su svoje dugogodišnje partnere da tokom čitave jeseni u sklopu svojih tekućih programa istaknu francuske sadržaje i autore.

Foto: Danilo Mijatović/Danilo Mijatović

Manifestacija će obuhvatiti specijalna vođenja kroz stalnu postavku Narodnog muzeja u Beogradu, pozorišne predstave francuskih autora u Beogradu, gostovanja francuskih umetnika na Beogradskom džez festivalu, filmski i dokumentarni program na RTS-u, predavanje i izložbu u Narodnoj biblioteci Srbije... Beogradska publika će tokom čitave jeseni, od oktobra do decembra, imati prilike da uživa u francuskim kulturnim sadržajima, sa bogatim programom u okviru Sajma knjiga kao krunskim događajem.

Foto: Danilo Mijatović/Danilo Mijatović

Jedan od programa za koje vlada veliko interesovanje publike jesu i stručna vođenja kroz stalnu postavku Narodnog muzeja sa osvrtom na francuske slikare.

Sva stručna vođenja počinju u 18 časova i besplatna su za posetioce (i za njih nije neophodna prethodna prijava).

Foto: Danilo Mijatović/Danilo Mijatović

U četvrtak, 12. oktobra publika će imati priliku da obiđe deo postavke posvećene starim francuskim majstorima između Rima i Pariza (Jelena Dergenc). Vođenje „Tragom francuskih veza iz zaostavštine Rastka Petrovića“ koje će voditi Dragana Ljubenović biće održano 19. oktobra. „Šarl Bodler među slikarima“  vodiće dr Dragana Kovačić u četvrtak, 2. novembra.  U četvrtak, 16. novembra publika će uživati u delima umetnika pariske škole iz kolekcije Rastka Petrovića (Dragana Ljubenović), dok će 23. novembra u nacionalnom muzeju Jelena Dergenc voditi kroz program nazvan „Renoar, slikar bezbrižnog trenutka“.

Autor: redportal.rs