Kneževina Srbija trebalo da posluži kao uzor obnovljenom Izraelu

Jevreji su, kao i Srbi, vekovima živeli bez svoje države i činili stanovništvo velikih i moćnih imperija. Ipak, ni jedno ni drugi nisu odustali od ideje obnove sopstvene države.

Srbi su 1804. godine pod voždom Karađorđevom podigli ustanak za oslobođenje od Osmanske imperije, a nakon njegove propasti su 1815. godine podigli još jedan ustanak na čelu sa Milošem Obrenovićem, koji je stvorio uslove za postepeno sticanje autonomije Kneževine Srbije 1830. godine.

Borba Srba za samostalnost i nezavisnost bila je inspiracija Jehudi Alkalaju, sefardskom rabinu iz Zemuna, da stvori ideju povratka Jevreja u zemlju otaca Erec Izrael. Alkalaj je svoju programsku knjigu Putevi ugodni štampao 1838/39. godine u štamparini Knjažestva Serbije u Beogradu. Zanimljivo je da je Alkalaj u ovoj knjizi istakao da se od naredne godine otvaraju kapije Zemlje Izraela i da će ostati narednih 100 godina otvorene za povratak Jevreja. Upravo zbog ove izjave ga neki smatraju prorokom, jer je upravo nakon jednog veka usledio Holokaust.

Rabin Alkalaj se divio i razvoju Miloševe Srbije, zbog čega je mesiju počeo da vidi kao onog ko od sultana treba postepeno da dobija autonomnu jevrejsku kneževinu u Svetoj zemlji.

Alkalajev učenik i prijatelj bio je Simon Hercl, deda Teodora Hercla, novinara koji se smatra formalnim osnivačem cionizma.

Autor: redportal.rs