Smatra se da su kumovi anđeli u svetu koji su pozvani da pomognu maloj osobi da započne duhovni život

Krštenje dete je prvi njegov korak na putu ka Bogu, a sam obred je svetao praznik za celu porodicu 🙏🏻! Da bi se sakrament odvijao po svim kanonima, posebna pažnja se mora posvetiti izboru kumova za bebu!

Smatra se da su kumovi anđeli u svetu koji su pozvani da pomognu maloj osobi da započne duhovni život, koji će ga celog života štititi od iskušenja. Izbor kumova utiče na budućnost deteta, uzmite to u obzir, navodi Magazin Novosti.

Tajna krštenja deteta se obavlja jednom. Ni u kom slučaju dete se ne sme ponovo krstiti, šta god da se desi!  Kakve kumove roditelji izaberu detetu, takvi će ostati za života.

📍 Koje osobe nam ne mogu nikako biti kumovi?

Ne možete uzeti devojku mlađu od 14 godina za kumu, a dečaka do 15 godina za kuma. Tek posle ovog uzrasta čovek se može baviti duhovnim obrazovanjem, smatra crkva.

Pored toga, nikako ne bi trebalo uzimati za kumove monaha i monahinju, niti osobe sa mentalnim oboljenjima. Osim toga, ni roditelji deteta ne mogu biti kumovi.

Foto: Unsplash.com

📍 Kumovi za venčanje

U narodu se veruje da je nemoguće uzeti neudatu ženu za kumu devojci, a neoženjenog muškarca za kuma momku. Još jedno sujeverje je o trudnicama koje ne treba uzimati za kume 😳.

Foto: Pixabay.com/Pexels

Prema stavu crkve, najvažnije je da osoba koju izaberete za kuma vašem detetu ili za venčanje bude dobra osoba 💞, sve ostale stvari su manje važne!

Šta je nesebična ljubav, kako prepoznati granice između dobra i zla, šta je vera, savest, strpljenje i milosrđe: o svemu tome duhovni roditelji treba da govore kumčetu. Ovo je njihov glavni poklon!

Teško je razumeti i prihvatiti takvu izjavu, jer je uobičajeno da u kuću kumčeta donosimo novac, igračke, besposleno provodimo vreme sa detetom. Sjajno je, naravno! Ali mnogi ljudi zaboravljaju da su kumovi prvenstveno duhovni mentori ☝🏻, prenosi Stil.

Autor: magazin.novosti.rs