Postojala i uloga masonerije? 📐

Na današnji dan 1860. godine u svom konaku u Topčideru umro je knez Miloš Obrenović, vožd Drugog srpskog ustanka i vladar Srbije do 1815. do 1839. i od 1858. do 1860. godine.

Iako je u trenutku smrti imao 77 ili 80 godina, zavisno od izvora, ona je postala predmet različitih teorija, u kojima se pominju moguće zavere za njegovo uklanjanje sa vlasti, što se uostalom i jednom već dogodilo kada je 1839. godine nateran na abdikaciju i progonstvo.

Foto: Wikipedia.org

Hroničar Stevča Malenović ostavio je zanimljivo svedočanstvo o tome da je knez Mihailo, knežev mlađi sin, još 1859. godine pokazao želju da za života nasledi oca na prestolu, a kako se knez Miloš nije želeo odreći vlasti, Mihailo ga je preko dvorskog lekara i načelnika saniteta Karla Belonija savetovao da ode na lečenje u Aleksinačku banju (Sokobanju).

Knez Miloš je zaista i otišao u Sokobanju, ali posle drugog kupanja mu se naglo pogoršao vid do potpunog slepila na oba oka, zbog čega je prenet u Negotin i potom Dunavom za Beograd. Lekari su navodili da knez pati od šećerne bolesti i kardiovaskularnih problema, što je navodno pravi uzrok gubitka vida.

Lekar Spiridon Jeftimijades, koji je studirao u Beču i Baden-Badenu, ostavio je dokument koji se čuva u Arhivu Srbije, a u kojem je ukazao da je neko kneza Miloša poslao u banju sa svesnom namerom da mu naruši zdravlje:

Ko je kazao da knjaz Miloš ide u banju da se kupa, taj želi da on umre, jer bolest njegova ne može da podnese takvo kupanje.

Foto: RED Portal/RED

Stevča Malenović je zapisao i da mu se knez Miloš žalio na sina, upozoravajući na njegovu vanbračnu vezu sa Katarinom, unukom Miloševog brata Jevrema:

E moj Stevča, kamo i moja, a i vaša lepa sreća, da mi je živ Milan, niko ne bi srećniji i radosniji od mene bio, ali znajte da kada ja umrem, vi ćete mene da lepite od blata i vi ćete muke da imate sa Mijailom, jer je Mijailo budala i ne zna šta radi, najposle će one k*rve Jevremove i glavu da mu upropaste.

Postoje izvori koji upućuju da je brak Mihaila i Katarine sprečila grupa slobodnih zidara (masona), kojima je navodno i Mihailo pripadao. Nažalost, Miloševo zloslutno predviđanje se ispunilo, pa je Jevremova unuka, na određeni način, zaista Mihailu došla glave, jer se nalazila sa njim kad je 1868. godine u Košutnjaku izvršen atentat na njega.

Autor: redportal.rs